100 000 försvann efter dåliga råd

Mannen på Lidingö hoppas att hans historia kan få andra att tänka efter innan de lyssnar på en investeringsrådgivare.
Mannen på Lidingö hoppas att hans historia kan få andra att tänka efter innan de lyssnar på en investeringsrådgivare.
Mannen blev uppringd av ett företag på Lidingö som ville ge honom råd om hans sparande. Men råden ledde till att han förlorade 100 000 kronor.

Han vill nu varna andra Lidingöbor från att göra samma misstag.

– De sa att det var så bekvämt att deras kontor låg på Lidingö. Men det var ju rena blåsningen, säger han.

Mannen, som är i 70-årsåldern, hade redan placerat kapital hos ett annat fond- och försäkringsbolag. Men en dag förra året blev han uppringd av en kvinna som sa att hon ville hjälpa honom att placera om sina pengar.

Kvinnan arbetade för företaget Nordisk finans analys AB med kontor på Lidingö. Enligt mannen föreslog kvinnan att han skulle avsluta de investeringar han hade i så kallade strukturella produkter och placera dem hos ett annat företag. Hon lockade också med att det var bekvämare att ha sin rådgivning ute på ön.

– Hon förespeglade mig att det inte skulle kosta mig något att flytta tillgångarna, säger mannen.

Han följde råden och flyttade sina pengar. Men det ledde till att han förlorade en utdelning på 100 000 kronor, som han skulle ha fått enligt avtalet i hans gamla investering. Om han inte senare lyckats stoppa pengaflytten hade han även fått betala höga straffavgifter.

– Jag borde förstås ha tagit varning, men hon sa att de hade kontakter världen över, hon var övertygande, säger han.

Mannen anmälde händelsen till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Inför dem har företaget hävdat att de bara sysslat med generell marknadsföring och att det var mannens eget beslut att flytta sina pengar.

Men Allmänna reklamationsnämnden gör en annan bedömning. Det har handlat om rådgivning, menar nämnden. Företaget har inte upprättat någon dokumentation från rådgivningen och de har inte heller utrett mannens förkunskaper, önskemål och behov – vilket innebär att de varit vårdslösa i sin rådgivning, menar ARN.

Nämnden anser nu att företaget ska betala tillbaka 100 000 kronor. Men mannen har litet hopp om att få tillbaka pengarna, eftersom företaget inte svarat på hans kontaktförsök.

Nordisk finans analys har ytterligare en anmälan till ARN på sig. Det handlar om en person på Lidingö som anmält att denna förlorat flera hundra tusen kronor efter att ha följt råd från företaget.

Men bolagets vd Gert Svensson vill inte säga något om det som hänt.

– Vi har lämnat det där bakom oss och Nordisk finans analys håller på att försättas i likvidation, säger han.

Kommer ni att betala tillbaka de pengar ni är skyldiga mannen?

– Som sagt, Företaget håller på att avslutas, så jag har inga ­kommentarer, säger Gert Svensson.

På Konsumenternas Bank- och finansbyrå får man många samtal från personer som är oroliga efter att ha blivit kontaktade av personer som vill hjälpa dem att investera sina pengar. Enligt byråns chef, Kicki Westerståhl, kan det bli svårt att få tillbaka pengarna i det här fallet.

Hon konstaterar bland annat att det krävs att ett företag har tillstånd för att bedriva rådgivning om investeringar. Saknas ett sådant tillstånd är det svårare att ställa krav i efterhand, eftersom marknadsföringsföretag inte omfattas av samma regler.

– Men ibland kan man hitta en motpart lite längre bak i kedjan, som får ta ansvar för hur deras säljare har betett sig, säger hon.

Mannen på Lidingö har nu förstått att både den gamla och nya sparformen egentligen hade för hög risk för honom. Han har nu flyttat sina besparingar till en vanlig bank. Han hoppas att hans berättelse ska få andra att se upp.

– Förhoppningsvis hjälper det någon, säger han.

Det var ju rena blåsningen.Lidingöbon som lurats av Nordisk finans analys AB

Fakta

Råd till den som vill investera

Fråga dig själv – har jag behov att få hjälp att investera mina pengar? Om inte – tacka nej!

Om du vill investera – vänd dig till flera rådgivare och banker för jämförelser.

Fråga vänner och familj om råd. Vad tror de?

Skriv aldrig under ett avtal du inte förstår, utan ställ frågor.

Skriv aldrig under ett avtal vid sittande bord – gå hem och tänk efter en extra gång.

Ingå bara avtal om du är väldigt påläst och med pengar som du kan riskera att de försvinner.

Källa: Konsumenternas Bank- och finansbyrå