100 förväntas fira jul i kyrkan

Alla är välkomna till julfirandet i Vallentuna församlingshem, hälsar Jemima Bentham.
Alla är välkomna till julfirandet i Vallentuna församlingshem, hälsar Jemima Bentham.
Bort med dyra paket och stress, in med ro och gemenskap. För tjugonde året bjuder Vallentuna kyrka in till firande.

– Vi vill ta julen tillbaka, säger Jemima Bentham, diakon.

Rulla köttbullar, köpa gran, lägga in sill, pynta inne och pynta ute. Skicka julkort, handla klappar, pengaångest, slå in paket, koka knäck, koppla av, garnera pepparkakshus, torka lister, skotta snö, ringa släkten, griljera skinkan, varva ner, koka gröt, sjunga jul-låtar, var glad, var sams…

Samma visa varje år. Stress i stället för vila.

Klapparna ska vara dyra och många. För många har julen urholkats av krav och måsten. Måsten om den perfekta maten, de bästa presenterna och den härligaste stämningen. Det menar Jemima Bentham, diakon i Vallentuna församling.

– Det har blivit osunt. Vi kan inte leva upp till kraven vi ställer på oss. Den ökande konsumtionen känner de flesta av, men drabbar framför allt de som inte har så mycket att röra sig med. Man ska inte behöva tömma bankkontot för att ha en lyckad jul, säger hon.

När Vallentuna församling för tjugonde gången öppnar upp kyrkan för julfirande, står anti-köphets, lugn och gemenskap i fokus.

Besökarna på den alternativa julaftonen slipper plocka fram dammsugare och kastruller. I stället kan tid och energi gå till att umgås med varandra, menar Jemima Bentham.

– Vi vill markera att julen är något vi ska fira tillsammans, säger hon.

Den som är ensam på jul är ensammare än någonsin. Ensamheten dras till sin spets, menar Jemima Bentham. I Vallentuna finns det fler som ofrivilligt tvingas fira julen för sig själva än vad de flesta tror, enligt henne.

Alla är välkomna till det alternativa julfirandet. Förra året var det 80 personer som deltog. I år tror Jemima att det blir runt 100. En grupp som brukar delta är nyinflyttade i Vallentuna som vill skapa nya bekantskaper.

Firandet börjar klockan 11 på julafton i kyrkan med samling runt julkrubban. Därefter är det glöggmingel i församlingshemmet. När julmaten är framdukad slår sig gästerna ned till bords. Vid 14.30 kommer tomten på besök med en julklapp till varje barn. Klapparna och delar av maten är skänkta av företag i Vallentuna.

– Vi är fantastiskt glada över att det finns företag som vill verka socialt. Vi hoppas att alla som firar med oss ska känna gemenskap och få en kanonjul, säger Jemima Bentham.