100 kassar med julmat delas ut

Diakonerna Bengt Mörling och Eva Halsius ser fram emot att sprida både mat och julglädje.
Diakonerna Bengt Mörling och Eva Halsius ser fram emot att sprida både mat och julglädje.
Julskinka, prinskorv och risgrynsgröt.

En självklarhet på de flestas julbord, men bakom många dörrar kan det vara knapert.

Den här veckan delar Botkyrka pingstförsamling ut 100 kassar med mat till behövande.

Det råder febril aktivitet i Pingstkyrkan i Tumba och i deras second hand-butik i Eriksberg. För andra julen i rad satsar församlingen på att dela ut julmat till behövande.

– Förra året delade vi ut 60 kassar med mat, i år delar vi ut cirka 100 kassar, säger Eva Halsius från Botkyrka pingstförsamling.

Diakonerna Eva Halsius och Bengt Mörling har skött själva inköpen på Ica i Tumba som lämnat tio procent rabatt.

Men i packningen av de hundra kassarna är många involverade.

– Det finns de som inte har möjlighet att ha julmat på bordet. Det känns bedrövligt när många andra har det så bra, säger Eva.

En del kassar åker kyrkan ut med den här veckan. Andra kassar hämtas upp av de behövande som har möjlighet att komma förbi.

– Hela Människan har hjälpt oss med namn på personer med behov. Men det har varit viktigt för oss att den som tar emot en kasse är vidtalad och tillfrågad. Vi vill inte kränka någons integritet, förklarar Eva Halsius.

Hela Människan, kyrkornas organisation för socialt arbete, hjälpte till även förra julen. Då delade Pingstkyrkan ut 60 kassar.

– Alla var jätteglada. Julen är en tuff helg för många. Maten de får gör att de vågar bjuda hem familjen i stället för att säga att de inte är hemma. Maten inte bara mättar, utan är också något som bryter isolering, säger Lauretta Sandberg på Hela Människan.

Fakta

Prinskorv i kassen

Kassen är packad med mat för cirka 1 250 kronor och ett presentkort på 250 kronor till församlingens second hand-butik.

Pengarna kommer från församlingens konto för social verksamhet eller från enskilda medlemmar och andra.

I kassen finns köttbullar, skinka, prinskorv, risgrynsgröt, rödbetssallad, clementiner, dadlar, ost, sill, smör, kaffe, chokladask, pepparkakor, bröd, julmust, ljus med mera.