ANNONS

100 miljoner billigare med nytt koncept

I morgon presenterar Pontus Frohde och Mark Shay från Lidingö simklubb ett nytt byggnadsförslag för kommunen.
I morgon presenterar Pontus Frohde och Mark Shay från Lidingö simklubb ett nytt byggnadsförslag för kommunen.
Exteriör från ett badhus av liknande typ som invigdes i Holland förra året.
Exteriör från ett badhus av liknande typ som invigdes i Holland förra året.
I morgon presenterar Lidingö simklubb ett nytt byggnadsförslag för en ny billig simhall på ön.– Nu måste kommunen agera i den här frågan, det går inte längre att sticka huvudet i sanden, säger Pontus Frohde, styrelseledamot i Lidingö simklubb.
ANNONS

Frågan om en ny simhall på Lidingö har varit lång och utdragen. I fjol gjordes ytterligare en utredning av kommunen, men ännu har inget hänt.

– Man hittar hela tiden ursäkter att inte ta tag i det här projektet. Det har varit Lidingöbanan och bron och sen renovering av Lidingö centrum och Stadshuset, säger Pontus Frohde.

Nu hoppas Lidingö simklubb på en förändring.

I morgon, den 20 januari, anordnar föreningen ett möte dit man bland annat bjudit in beslutsfattare för Lidingö stad. På mötet kommer de att presentera ett nytt byggkoncept, som använts på andra håll i Europa.

– Vår målsättning är att påvisa för kommunen att det nu finns en rad olika alternativ för hur man lyckats bygga simhallar utan att det kostar så mycket. Politikerna får inte fortsätta att skjuta på det här längre bara för att det kostar för mycket. Lidingö behöver en ny simhall, i går, säger Pontus Frohde.

Byggkonceptet går förenklat ut på att simhallen byggs på en betongplatta i stället för att man schaktar en grop, vilket sparar både tid och pengar. Kostnaden för en sådan simhall beräknas till 60–80 miljoner kronor, bara en tredjedel av vad som tidigare varit aktuellt.

Bo Hultén är försäljningschef på Swim Systems, ett företag som jobbar med det här byggkonceptet. Han är inbjuden av Lidingö simklubb till mötet för att presentera det nya byggnadsförslaget för Lidingö stads politiker.

– Grunden är att kunna bygga en så stor simhall som möjligt till så liten kostnad som möjligt. Det är till syvende och sist till 90 procent en ekonomisk fråga när det kommer till kommunen, därför är ekonomin väldigt viktig, säger Bo Hultén.

Han betonar att det även finns andra fördelar med byggkonceptet än att bara spara pengar.

ANNONS

– Man ska ha klart för sig att man får en anläggning med det senaste miljötänket. Den är väldigt miljömässig både när man ser till bygget och när man pratar miljö att vistas i. På en hel del befintliga anläggningar är det till exempel väldigt dålig luft, säger Bo Hultén.

Lidingö simklubbs styrelseordförande, Mark Shay, hoppas att Lidingö stads politiker tar till sig det nya byggkonceptet.

– Vi vill bevisa att det finns alternativ som kanske påskyndar processen. Nu har vi väntat länge nog. Man måste inte bygga en ny simhall för 200 till 300 miljoner, det går att göra till en bråkdel av kostnaden, säger han.

En av alla politiker som är inbjudna till mötet är Carl-Johan Schiller (KD), kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han är positiv till simklubbens initiativ.

– Det är jättebra att de ordnar det här, jag ska gå. Det här är ju något jag jobbar på, vi gick till val på en ny simhall på Lidingö, säger han.

Det nya byggkonceptet har Carl-Johan Schiller hört talas om tidigare.

– Jätteintressant uppslag men det är inte säkert att det går att kopiera rakt av till Sverige bara för att det funkar i andra länder, vi har ju lite annat klimat. Men vi gillar kostnadseffektiva och miljövänliga lösningar så det ska bli intressant att gå på mötet.

Politikerna får inte skjuta på det här längre. Lidingö behöver en ny simhall i går.

Fakta

Detta har hänt

Gångsätrahallen är kommunens enda inomhusbad. Det byggdes 1965 och drivs i kommunal regi.

Badet har 4 banor á 25 meter samt en liten barn- och undervisningsbassäng.

En större renovering gjordes 2002–2003 till en kostnad av cirka 44 miljoner kronor. Då renoverades de flesta ytskikten och bassängerna, men endast delar av vattenreningen åtgärdades.

Sommaren 2008 uppdaterades vattenreningen ytterligare.

I juni 2008 gjordes en utredning av badhuset där slutsatsen var att en nybyggd anläggning skulle ge den lägsta kostnaden per besökare. Man räknade också med att ett nybyggt bad skulle locka fler besökare.

2005 satsade Lidingö extra mycket på hälsa. Utredningsmaterial från ett hälsoarbete hösten 2011 visade att ett av de tydligaste önskemålen från Lidingöborna var ett nytt badhus.

I januari 2015 släpptes ytterligare en ny badhusutredning. Prislappen för ett nytt badhus beräknades då till 215–240 miljoner kronor.

Det förslag som Lidingö simklubb nu kommer med beräknas kosta mellan 60 och 80 miljoner kronor.

Källa: Lidingö stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.