100 procent högre hyra i gruppboende

En höjning med 100 procent. Eller en sänkning med ett par tusenlappar.

Stora förändringar väntas när Micasa nu ser över hyrorna för 4 000 grupp­bostäder.

Den 1 september får en majoritet av de 113 hyresgästerna på Alströmerhemmet på Kungsholmen sin hyra höjd med mellan 25 och 50 procent. Ännu har de flesta hyresgäster, som antingen är svårt sjuka eller dementa, inte underrättats.

– Nu måste vi ut med ordentlig information, säger Kerstin Ohlsson, chef för äldreomsorgen på stadsdelsförvaltningen.

Alströmerhemmet är bara ett av många gruppboenden i Stockholms stad som ska få nya hyror. Den hyresöversyn som allmännyttiga Micasa arbetar med omfattar samtliga 4 000 lägenheter i beståndet. Bakgrunden är nya avtal mellan fastighetsbolaget, Hyresgästföreningen och kommunen. När de nya hyrorna räknas fram tas hänsyn till både gemensamma ytor samt läge.

– Man tittar även på bostadens ålder, säger Inger Svanteson, förhandlingschef på Micasa.

Karin Rågsjö, gruppledare för Vänsterpartiet, är kritisk mot att man tar betalt för gemensamma ytor samt att hyrorna ska skilja sig åt stadsdelarna emellan.

– En 50-procentig hyreshöjning är helt vansinnig och det här drabbar ju en grupp som redan har det svårt ekonomiskt.

En hyreshöjning med 50 procent må låta som ett mardrömsexempel, men det finns hyresgäster i andra gruppboenden som drabbas än värre.

– Vi har exempel där hyran höjs med 100 procent, men det är undantagsfall där hyrorna tidigare varit väldigt låga, säger Bengt Lönnström, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ännu har man bara hunnit gå igenom drygt hälften av lägenheterna, men generellt handlar det troligtvis inte om en hyreshöjning utan om en hyressänkning.

– Det kan vara en klen tröst för dem som fått höjda hyror, men många får en hyressänkning med ett par tusenlappar, säger Bengt Lönnström.

För att göra hyreshöjningen mer human har Hyresgästföreningen och Micasa beslutat om en rabatt som stegvis trappas ner under en period på upp till 36 månader.

Äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) vill inte kommentera utan hänvisar till Micasas vd Anders Nordstrand.

– Vissa hamnar i kläm när man gör så här stora förändringar. Men nu får vi ett stabilt system som alla parter är överens om och det kommer att skapa trygghet för de boende på sikt, säger han.

Vissa hamnar i kläm när man gör så här stora förändringar.Anders Nordstrand, VD Micasa