ANNONS

100 unga i Salem har hoppat av gymnasiet

Elin Blennborn och Arne Höglin jobbar med att hjälpa avhoppare från gymnasiet att komma vidare i livet.
Elin Blennborn och Arne Höglin jobbar med att hjälpa avhoppare från gymnasiet att komma vidare i livet.
Allt fler Salemungdomar hoppar av gymnasiet.

På två år har antalet elever som får stöd från kommunen att komma tillbaka till skolan mer än dubblats.
ANNONS

Antalet unga som ingår i det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i Salem ökat från i snitt 40 per månad 2013 till över 100 i år. Det är elever som har hoppat av gymnasiet eller som inte har påbörjat sin utbildning. KAA går ut på att slussa ungdomarna tillbaka till studier eller ut i arbetslivet.

– Många av de unga vi jobbar med har olika typer av neuropsykiatriska diagnoser, har blivit mobbade eller lider av psykisk ohälsa. De har inte fått det stöd som de har rätt till i grundskolan, utan i stället hamnat i utanförskap, säger Arne Höglin som är studievägledare och arbetar med KAA i Salem.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med en av de unga som har fått hjälp genom KAA. Hon berättar att hon mobbats under många år i grundskolan, något som till slut ledde till att hon mådde så dåligt att hon försökte ta sitt liv. Hur hon mådde påverkade även hennes studieresultat vilket till slut ledde till att hon hoppade av. Nu har hon återupptagit sina studier igen, ett och ett halvt år senare.

– Det jag saknade under grundskolan var lärare som såg vad som hände, som valde att inte titta bort, som engagerade sig och brydde sig. Jag hade önskat att det fanns mer personal när jag gick i grundskolan, säger hon.

Ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Lennart Ejenäs (M), ser allvarligt på att allt fler unga i Salem hoppar av gymnasiet.

– Endast två tredjedelar av eleverna, och det gäller hela länet, får gymnasieexamen inom tre år. KAA är ett sätt att jobba med detta. Att vi förstärker med ytterligare resurser är ett uttryck för att vi tar detta på allvar, säger han.

Salems kommun har beslutat att stärka upp KAA med en till tjänst på 100 procent. Hur den ska fördelas är än så länge oklart, men det är klart att kommunen kan bekosta detta genom att använda de pengar som de sparar på minskad skolpeng på grund av avhopp från gymnasiet.

I dag arbetar två personer tätt med unga i KAA i Salem. Arne Höglin och Elin Blennborn som är socionom. Båda välkomnar extra resurser, men tycker att det är viktigt att även satsa mer resurser i grundskolan för att förebygga att ungdomar hamnar i utanförskap och slutligen hoppar av gymnasiet.

– Skolan är hela tiden ett prioriterat område. Kunskapsresultaten ökar i alla skolor och vi ligger bra till i länet. Vi har också börjat introducera socioekonomisk fördelning av delar av skolpengen för att lokalisera resurser dit där de bäst behövs, inte minst när det gäller specialpedagoger, säger Lennart Ejenäs.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.