1000 år gamla runor får en ansiktsmask

Runstenen smetas in i lera och alkohol.
Runstenen smetas in i lera och alkohol.
Sedan plastas den in.
Sedan plastas den in.
Tre veckor senare tar dem bort plasten och sedan spolas det bort.
Tre veckor senare tar dem bort plasten och sedan spolas det bort.
Även 1000-åriga runor behöver ett ansiktslyft. Paterik Stocklassa har jobbat i över 20 år med att vårda Täbys runor.

Ingenstans i världen finns det så många runstenar som i Runriket i Täby. Runstenarna har stått pall mot väder och vind i över 1000 år men även dem kan behöva en rengörande ansiktsmask.

– Människor vill kunna läsa och se inristningarna, det är inte så mycket att runorna tar skada av laven som växer på dem, säger Paterik Stocklassa som vårdat runstenar i över 20 år.

Varför packar du in stenarna i lera?

– Vi packar i dem i någonting som kallas för bentonitlera, det är en blandning bestående av vatten och alkohol. Den löser upp och dödar laven som finns på stenen.

Hur länge ska dem se ut så där?

– I tre veckor sen tar vi av plasten och spolar bort det. Sen kommer det en från Riksantikvarieämbetet och fyller i ristningarna med färg.

Är det så bra att måla i stenarna?

– Förr i tiden använde man en tvåkomponentsfärg som skadade stenen, men nu är det en slags oljefärg som dem målar på och den har nästan en bevarande effekt.

 

Fakta

Jarlabankes dödsten

Runan som plastas in har det officiella namnet U 142, men kallas även för Jarlabankes dödssten. Den är nämligen rest efter Jarlabankes död av sonen Ingefast och Jarlabankes andra fru Kättilö och det är den kände ristaren Öpir som ristat runorna.

Källa: Leif Grönwall – Täby Hembygdsförening