(rubrik saknas)

En 8-årig flicka dog när en personbil krockade med Roslagsbanan i fredags förmiddag. Flickan satt i bilen som av oklar anledning hamnade på spåret i en plankorsning nära hållplatsen Ekskogen. Hennes pappa och syster, som också färdades i bilen, skadades lindrigt.

Samtliga personer är hemmahörande i Vallentuna.

En som blev vittne till olyckan var Ida, 13 år.

– Jag satt längst fram i tåget och såg bilen komma körande mot spåret, berättar hon.

Hon hörde hur lokföraren tutade strax före korsningen. Sedan smällde det.

– Jag såg inget av själva krocken och kunde inte se om bommarna var nere eller inte.

Omständigheterna kring olyckan är än så länge oklara. När Mitt i Vallentunasteget kom till platsen kort efter olyckan var bommarna uppfällda och oskadda. Inget anmärkningsvärt, enligt Karin Crawford som är informatör på SL.

– Bommarna går upp automatiskt efter att tåget passerat och det tog ett par hundra meter att bromsa in efter själva kollisionen, säger Karin Crawford.

Just nu utreder SL, polisen och haverikommissionen olyckan. Bland annat undersöks det säkerhetssystem som gör att tåget ska bromsa automatiskt till exempel om bommarna är uppe.

– Hittills tyder inget på att det funnits några tekniska fel på bommar eller annan utrustning vid anläggningen. Men det är en preliminär bedömning, säger Karin Crawford.

Plankorsningens bommar går bara ner på ett körfält. Hamnar bilen på fel sida av vägen så kan den komma in på spåret även om bommarna är nerfällda.