(rubrik saknas)

Carema, som driver älderboendet Sandstugan där kvinnan avled, har anmält händelsen.
Carema, som driver älderboendet Sandstugan där kvinnan avled, har anmält händelsen.
Kvinnan hittades på golvet framför sin rullstol, blå i ansiktet och med rullstolens bälte runt halsen. Hennes liv gick inte att rädda.

Nu granskas fallet av Socialstyrelsen.

Händelsen inträffade på nyårsdagen i år. Trots att kvinnan så småningom återfick andningen och pulsen avled hon senare på sjukhus.

– Det är en väldigt tragiskt händelse som jag djupt beklagar, säger Anna Elgh, affärsområdeschef för äldreomsorg på Carema som driver Sandstugan.

Carema har anmält händelsen till Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och tillverkaren av bältet.

Dödsorsaken är fortfarande inte fastställd – kvinnan led av alzheimer, epilepsi och hade hjärtproblem.

Hur kunde bältet hamna runt kvinnans hals?

– Vi har inte fått några svar på det ännu, Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets utredningar är inte klara. Vi har inga indikationer på att personalen har gjort något fel, men det är oerhört viktigt att vi får klarhet i vad som hänt, säger Anna Elgh.

Enligt personalen hade kvinnan lämnats ensam i fem minuter medan de hjälpte en annan boende ut i dagrummet. Det tog ovanligt lång tid, då den boende var ”bensvag” denna dag.

20–25 minuter tidigare hade kvinnan fått hjälp att sätta sig ordentligt i rullstolen. Trots bältet som hjälpte henne att hålla sig på plats hade kvinnan en tendens att halka ner i stolen. En ny sittkudde var beställd – men hade inte hunnit komma.

Varför lämnades kvinnan utan tillsyn?

– Inget äldreboende kan ha tillsyn varje sekund. Alla boende har rätt till att själv få vara i sin lägenhet eller i en avskild del av gemensamma utrymmen, säger Anna Elgh.

Läkemedelsverket utreder nu om det fanns problem med bältet. Enligt handläggaren Carin Bådagård har det i andra länder inträffat dödsfall med bälten till rullstolar, men man har också hittat ett fåtal liknande dödsfall i Sverige.

Tills vidare har Carema slutat att använda den här typen av bälten. Dessutom sätter man upp instruktioner för hur de ska användas och går igenom rutiner på boendet.