ANNONS

11 000 personer kan bli besvikna

Drinkarna ska vara superavancerade när Tweed öppnar på nytt.
Drinkarna ska vara superavancerade när Tweed öppnar på nytt.
Efter fem år går Stockholms mest överdådiga krogkoncept i graven. Leijontornet lägger ner succén 8 x12. Därmed inte sagt att man varvar ner. Tvärtom. Nu fläskar man vidare på annat håll och öppnar baren Tweed på nytt.
ANNONS

Lejontonets Daniel Crespi är nöjd med beslutet. Efter fem år lägger de ner det supersvulstiga konceptet 8×12 som inneburit en exklusiv sittning för åtta personer en gång i månaden året runt. Och även om Lejontornet tröttnat och vill prova något nytt så har 8×12 varit en riktig publiksuccé: 11 000 personer står i kö.

Stor risk att ni gör många besvikna?

– Vi höll på rätt mycket längre än vad vi tänkt. Men Ambitionerna och energin från 8×12 häller vi rakt in i vår systerkrog Omakase köttslöjd.

Den allra sista middagen går av stapeln nu i oktober. Då har arrangörerna kringgått väntelistan och istället auktionerat ut platserna. Folk har betalat över 20 000 kronor för en middag för två. Pengarna skänker krogen till UNHCR.

Ytterligare en superambitiös satsning väntar dock runt hörnet. Baren Tweed som också ingår i samma restaurangfamilj börjar samarbete med bartenderkollektivet Bottles med en coctaillista som är så långt från en Schweppes med Gordon’s gin du kan komma.

– Bottles är det mest begåvade bartenderkollektiv du kan hitta. Varenda grej är som en extremt arbetad maträtt i sig. Gör vi bloody mary så innebär det att vi kokar tasty paste, fermenterar siracha och så vidare. Det går inte att jämföra med något annat.

Ni ställer er på tvären , nu när alla vill starta enkla kvarterskrogar?

– Vi vill inte göra det som är comme il faut. Tweed ska sticka ut lite. Vi tycker att den redan är ett unikum bland svenska barer.

Fler nyheter i korthet är att Café Nizza, Babettegängets nya krog öppnar 6 oktober. Matateljén i Enskede planerar invigning i slutet på oktober. Dessutom kommer Usinie, som fört en rätt anonym tillvaro i botten av Södermalmsallén att öppna ett ställe till, som ska heta Le Roi, på Flemminggatan 7 i oktober.

ANNONS

Läs vårt svep över höstens krognyheter här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.