120 000 tulpaner väntar på vårvärmen

Tack vare en ny planteringsmaskin kunde 60 000 tulpaner välkomna våren i Sollentuna förra året.

Lökarna gjorde succé och i år har antalet blommor fördubblats.

Nu är det bråda dagar inför årets varmare månader. Den här veckan åker kommunens parkförvaltare runt i Sollentuna för att plantera vårens blomsterarrangemang.

Edsbergs slott samt Rotsunda och Turbergs torg ska få urnor och blombåtarna som ska stå på mittrefugerna på kommunens gator ska planteras och placeras ut.

Bland årets blommor går många i gult och vitt.

– Vi brukar spåna fritt från år till år. Men blommorna kan inte bara vara fina, utan måste också vara hyfsat lätta att driva upp och tillräckligt härdiga, säger Helena Åkerlindh, parkförvaltare på Sollentuna kommun.

Mest krut lägger hon och hennes kollegor på planteringarna vid Edsbergs slott. Till våren blir det penséer i cremevitt, lime, gult och orange och till sommaren nya blommor – men först efter skol-avslutningarna.

– Just kring skolavslutningarna och festivalen School’s out kan det flyga lite blommor hej vilt, så vi brukar ta sommarplanteringarna efter det, säger hon.

Men årets stora nyhet är tulpanerna.

– Hösten 2013 hade en entreprenör fått en ny löksättningsmaskin och därför provade vi lite med tulpaner. När de sedan kom upp förra året fick vi jättemånga glada tillrop så i år tänkte vi köra på med lite mer.

60 000 lökar sattes längs med vägarna och i år dubblas antalet.

– Förra gången planterade vi mest längs med vägar, men den här gången har vi försökt fokusera på gång- och cykelvägar, säger ­Helena Åkerlindh.

Tulpanlökarna kan dessutom blomma i tre-fyra år i sträck, så förra årets blommor kommer snart att titta upp tillsammans med de nya lökarna.

– Just därför har vi också försökt hålla ihop färgerna i rosa och lila toner.

Tanken är också att sprida tulpanerna runt om i kommunen så mycket det går. Men det finns något som begränsar spridningen:

– Det blir nog rådjursmat av en del tulpaner, säger Helena Åkerlindh.

Fakta

Här blommar det i Sollentuna

Urnor kommer att finnas på Rotsunda torg, Turebergs torg och vid slottet. I urnorna blir det gula penséer, vita förgätmig­ej, röd­bladig alunrot, gul-vita narcisser och vita bellis.

Vid Edsbergs slott blir det penséer i gula toner.

En liknande plantering blir det också vid korsningen Danderydsvägen-Landsnoravägen.