ANNONS

127 Festivalen lyfter sommaren för unga

"Jag har världens bästa jobb", säger Aseffa Hailu. Han växte upp i Vårberg och hade "inte så mycket att göra" på somrarna. Nu gör han sommaren rolig och meningsfull för dagens tonåringar.
"Jag har världens bästa jobb", säger Aseffa Hailu. Han växte upp i Vårberg och hade "inte så mycket att göra" på somrarna. Nu gör han sommaren rolig och meningsfull för dagens tonåringar.
Det började 2010, med en basketkorg på Skärholmstorget. Sedan har 127 Festivalen bara vuxit. Förra året kom 23 000 ungdomar, och grundaren Aseffa Hailu hoppas på lika många i år. På måndag startar årets festival.
ANNONS

I vintras såg det skakigt ut för projektet Mitt 127. Det 3-åriga stödet från Allmänna arvsfonden var slut och det gick trögt att hitta nya sponsorer. Men chefen Aseffa Hailu bet ihop – och kämpade hårt för att sommarens festival skulle bli av. Det blir den också.

– Vi har fått en heltidstjänst och 700 000 kronor i aktivitetspengar från Skärholmens stadsdel, som är största bidragsgivaren. Det är mindre än de 1,8 miljoner vi fick från Allmänna arvsfonden, men vi klarar oss, säger Aseffa Hailu som menar att minskningen inte kommer att märkas så mycket:

– Det är ungdomarna som skapar Festivalen. Vi har 80-90 sommarjobbare mellan 13 och 19 år och 20 arbetsledare mellan 18 och 25 år som ser till att allting fungerar. De gör en stor insats!

På måndag startar den sex veckor långa festivalen. De två första veckorna finns man i Bredäng, sedan är man två veckor i Vårberg och till sist två veckor i Skärholmen. På programmet står allt från kampsport, friidrott och basket till dans, pyssel och teater.

– Vi besöker skolorna i stadsdelen för att ta reda på vad ungdomarna är intresserade av. Sedan gör vi programmet utifrån det. Populärast är fotboll och basket, vi har turneringar för både tjejer och killar. Teater är det också många som vill ha, säger Aseffa Hailu.

Det var Aseffa Hailu som startade Mitt 127, för sex år sedan, ihop med vännen Krister Eyjolfsson som jobbade på Skärholmens stadsdelsförvaltning. Första sommaren bestod festivalen av en basketkorg och en musikanläggning på Skärholmstorget.

– Det kom jättemånga. Det var det enda de hade att göra under sommaren, berättar Aseffa Hailu.

Aseffa Hailu beslöt sig då för att gå in helhjärtat för Mitt 127. Sedan dess har festivalen växt för varje sommar. Förra året kom 23 000 ungdomar. De flesta var från Skärholmens stadsdel men även många från andra håll i Stockholm kom.

– Det är jättebra. Vi behöver rörlighet mellan stadsdelarna så att ungdomarna lär känna varandra i stället för att känna rivalitet, säger Aseffa Hailu, som i år blev anställd av stadsdelen.

ANNONS

Några speciella nyheter vid årets festival blir det inte – men fotbolls-EM sätter förstås spår.

– Platsen är inte bestämd, men finalen kommer att sändas från en gigantisk tv-skärm utomhus!

Fakta

Mitt 127 arbetar för ungdomar året runt

Projektet Mitt 127 startade 2010, då den första festivalen ägde rum. Den har sedan växt till en sex veckor lång festival som engagerar nära 100 sommarjobbare.

Numera har Mitt 127 även aktiviteter året runt, med tre fast anställda som motorer. De ordnar till exempel skolprogram mot diskriminering och kränkande behandling, har fritidsverksamhet för tjej- och killgrupper och fixar föreläsningar och utbildningar. Runt jul arrangerar man dessutom en vinterfestival.

Mitt 127 är sedan ett par år en sektion i föreningen KFUM JKS.

Projektet har inspirerat till liknande projekt på andra håll. Nu finns Mitt 424 även i Angered, en förort till Göteborg. Grundaren och chefen, Aseffa Hailu, föreläser om Mitt 127 runt om i Sverige och Europa.

Källa: Mitt 127, KFUM JKS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.