ANNONS

Snart blir Rosenlundsparken byggarbetsplats

Så här kan det se ut i Rosenlundsparken hösten 2019.
Så här kan det se ut i Rosenlundsparken hösten 2019.
Det har varit en del turer med Rosenlundsparken på Södermalm.

Men i februari i år vann planen laga kraft – och snart påbörjas vad som ska bli ett nytt torg, en ny cykelbana och nya bostäder.
ANNONS

Förslaget om att bygga bostäder i Rosenlundsparken mötte mycket motstånd när det kom i början av 2012. Protestlistor med 750 namnunderskrifter samlades in, och de flesta var kritiska mot att det skulle byggas bostäder på parkmark. Under hösten påbörjas arbetet i parken.

Under september har det pågått förberedande markarbeten och Mariagårdens Montissoriförskola har fått flytta till nya, tillfälliga paviljongen i parken.

I början av november hoppas exploateringskontoret att arbetet med att lägga om gatorna ska påbörjas.

– Att bygga gatorna och lägga om vatten och avlopp kommer att ta drygt ett år, så vi räknar med att själva bostadsbebyggelsen kan dra igång till årsskiftet 2017, säger Karl Gylje, projektledare på exploateringskontoret.

Man kommer att börja med att ta bort trappan och rampen som går upp mot Magnus Ladulåsgata, där det senare ska bli en helt ny gång- och cykelgata – Bjälbogatan. Under tiden kommer det vara svårt att ta sig fram mellan Hallandsgatan och Magnus Ladulåsgatan.

– Under hela tiden ska man kunna gå den här sträckan på något sätt, men det kommer inte att bli lika enkelt under genomförandetiden. Men det finns alltid möjlighet att gå eller cykla runt kvarteret Linjalen, om man vill slippa trängseln.

Renoveringen och upprustningen av Rosenlundsparken kommer att sätta igång först när man påbörjar bostadsbebyggelsen.

– Det kommer att bli en dialog med stadsdelen om hur parken ska komma att se ut. Men det kommer bland annat bli en gräsyta för spontanlek, och under vintern ska det bli en pulkabacke.

När projektet står klart hösten 2019 kommer det sammanlagt bli 220 lägenheter. Stockholmshem ska bygga 130 nya hyresrätter och JM kommer att bygga 90 bostadsrätter. Det blir också en ny förskola med fem avdelningar.

ANNONS

– När husen är slutförda och parken är slutgjord är vi förmodligen inne i augusti 2019, säger Karl Gylje.

Fakta

Fler byggen på gång på Söder

Vid Södra Stations entré planerar staden och Wallenstam AB att bygga 57 nya hyresrätter, 300 kvadratmeter butiksyta och ett stort cykelgarage med plats för 700 cyklar. Tidigast byggstart under 2017.

I kvarteret Persikan på östra Södermalm planeras sju nya kvarter med cirka 1170 lägenheter, två förskolor och en ny park. Byggstart är tidigast 2018.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.