ANNONS

13-årige David utvecklar egna appar och spel

David Wolters programmera när han får tid över på sin fritid. "Idéerna till spel kan jag få när som helst, när jag är ute och promenerar till exempel", säger han.
David Wolters programmera när han får tid över på sin fritid. "Idéerna till spel kan jag få när som helst, när jag är ute och promenerar till exempel", säger han.
David Wolters från Ålsten är en 13-årig programmerare som utvecklar egna spel och appar på sin fritid.

Just nu finslipar han detaljerna för sitt spel Orbit.
ANNONS

Det började med en film. När David Wolters såg den amerikanska komedin The Internship för ungefär ett år sedan bestämde han sig för att lära sig att programmera.

Filmen handlar om två säljare som får sparken för att de har svårt att anpassa sig till det nya digitala samhället. De söker sig i stället till ett traineeprogram på Google.

– När jag hade sett filmen tänkte jag att det skulle vara kul att programmera, berättar David.

David Wolters började lära sig själv via olika program. Ganska snabbt blev han ganska avancerad. Han har redan utvecklat egna appar och spel. Appen ”Haikumaten”, som han utvecklat tillsammans med humortidningen Blandaren, finns på App Store. Idén till Haikumaten hade funnits inom tidningen i många år, men det var inte förrän de tog hjälp av den unge programmeraren från Ålsten som de fick till den. Haikumaten sätter ihop haikudikter av slumpmässigt sammansatta ord.

– Min syster jobbade på Blandaren då. Jag var på en av deras fester för att visa hur appen fungerar, säger David.

Programmerandet är något som han har utvecklat på sin fritid. Till vardags går han i sjuan på Internationella Engelska skolan i Bromma. Förutom programmerandet tar dans upp en stor del av hans fritid. Han tränar hiphop sex timmar i veckan och tävlar.

– Jag spelar piano också, jag tycker om musik. Jag tänker att det kan vara bra att kunna skriva sin egen musik till dataspelen, säger han.

Han har också lärt sig en hel del på CoderDojo, som är en kodklubb för barn som vill lära sig programmera. David brukar åka dit på lördagar när han har tid.

– De har vuxna professionella kodare som mentorer som kan hjälpa en och ge tips. Men nu håller de mest på med Scratch, som är mer för nybörjare, säger David.

ANNONS

Just nu finslipar han detaljerna för sitt spel Orbit.

– Det är ett ganska enkelt spel med enkel grafik, säger han.

Bakom utvecklandet av spelen ligger många timmars arbete för att rätta till buggar och komma underfund med hur han ska lösa det på bästa sätt.

– Det är väldigt coolt när man ser att något fungerar som man har tänkt sig.

I somras var han på programmerarläger i USA i en vecka. Drömmen är att bli spelutvecklare.

– Att få jobba på heltid med programmering och spelutveckling skulle vara jättekul. Men just nu är det skolan som gäller i första hand, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.