13-åring blev dödshotad av unga rånare

Den 13-årige pojken var på väg hem från skolan när han blev antastad och rånad på Pettersbergsvägen i villaområdet Mälarhöjden.

Det var en februarikväll i år som några 16-åriga pojkar ropade efter 13-åringen och frågade honom om vägen. En av pojkarna undrade om 13-åringen hade en ”gun” på sig. Han medgav att han hade en soft air gun, men ville inte lämna den ifrån sig.

En av pojkarna tog då fram en kniv och tvingade till sig pojkens Fjällrävenjacka, iPod och tändare. 13-åringen blev också allvarligt hotad av en av förövarna, som sa till honom att om han skrek så skulle han bli skjuten i pannan. Den andre förövaren hotade med att komma tillbaka och skalla honom i fall han gjorde en polisanmälan.

Samma gärningsmän begick bara någon vecka senare ytterligare ett rån – den gången i Axelsberg. Två 16-åringar blev då under knivhot beordrade att lämna över sina värdesaker, bland annat en jacka, en mobiltelefon och en plånbok.

Ytterligare en tonåring var på väg att bli rånad, men hann springa därifrån.

Även den här gången varnades offren för att göra en polisanmälan. En av förövarna betonade att han visste vad pojkarna hette, vilken skola de gick i och var de bodde. Om en anmälan gjordes skulle de skadas.

De unga gärningsmännen, som nu fyllt 17 år, har i huvudsak erkänt brotten. Södertörns tingsrätt har dömt båda till ungdomsvård för rån och rånförsök. En av dem har även dömts för övergrepp i rättssak.

Om han skrek så skulle han bli skjuten i pannan.