ANNONS

13 dömda efter upplopp i Kungsträdgården

Nu har domen fallit efter kravallerna i Kungsträdgården den 30 augusti 2014.
Nu har domen fallit efter kravallerna i Kungsträdgården den 30 augusti 2014.
Förra årets kravaller i Kungsträdgården har nu fått sitt rättsliga efterspel. När Svenskarnas parti marscherade vid Kungsträdgården uppstod kravaller bland motdemonstranterna. Nu döms 13 av dem till fängelse.
ANNONS

Det var den 30 augusti förra året som nazistiska Svenskarnas parti skulle genomföra en marsch från Gustav Adolfs torg ut till Kastellholmen. Samtidigt anordnades det en motdemonstration i Kungsträdgården, där tusentals personer deltog. För att hindra de två grupperna att sammanstöta satte polisen under förmiddagen upp kravallstaket i Kungsträdgården samt på Strömbron och Norrbro.

En grupp motdemonstranter kastade rökfacklor, smällare, bengaler och annat mot polisen, en polisbuss attackerades och en person misshandlades. Därefter lugnade stämningen ned sig.

Men när Svenskarnas parti tågade förbi Kungsträdgården blev det åter oroligt. Det slängdes rökbomber, flaskor och metallstaket mot poliser som i flera fall blev träffade. Polisen svarade med att mota bort motdemonstranterna mot Hamngatan. Under tiden fortsatte dessa att kasta parksoffor, bord, gatsten och annat mot polisen.

15 personer åtalades och enligt åklagaren har flera av dem vänsterextrema kopplingar. Åklagaren har i rätten hänvisat till filmer och foton som finns av händelserna. Men flera av de åtalade nekar till att det är de som syns på bilderna eller säger att de inte minns vad de gjorde den dagen.

I förra veckan dömdes 13 av dem för våldsamt upplopp i Stockholms tingsrätt. Längst straff, ett och ett halvt års fängelse, får en man från Söderort som även döms för grov misshandel och vapenbrott. Resten får fängelsestraff på mellan 4 och 10 månader, utom en Farstabo som döms till villkorlig dom och böter.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.