13 körkort rök i razzia på västerorts vägar

13 indragna körkort och sex bilister som körde utan tillstånd. Det är facit efter förra helgens razzia.

– Det är skrämmande många som kör rattfulla, konstaterar Hans Nilsson, chef för trafiken­heten i västerort.

Polisen Hans Nilsson låter bekymrad. Varje gång enheten åker ut på trafikrazzia tar de minst tio stycken.

Förra veckan var det något värre. Efter insatsen på bland annat Tranebergsbron på lördagskvällen rök 13 körkort från bilister som misstänks ha druckit eller tagit droger och sedan satt sig bakom ratten.

Dessutom var det sex förare som körde utan att ha körkort alls.

Enligt Hans Nilsson är rattfylla och olovlig körning dessvärre inget ovanligt.

I ett nedslag i polisens rapporter en lördag i slutet av augusti gick det att se att 14 rattfyllerister togs innan klockan tio på morgonen i länet.

– Lönehelger är särskilt utsatta, säger Hans Nilsson.

Folk som tar bilen på fyllan och sedan ska ut till övriga västerort tar ofta bilen över just Tranebergsbron – porten till ytterstan.

Sedan kan färden gå vidare genom Bromma till Spånga, Vällingby och Hässelby – en risk både för dem som bor här och de som kör, enligt polisen.

Enligt forskning från Stockholms universitet ökar antalet anmälda fall av rattfylla i takt med att vi dricker allt mer i Sverige. Går alkoholkonsumtionen upp en procent ökar rattfyllan med ungefär 0,6 procent.

I Bromma har antalet avslöjade rattfyllerister legat strax över 150 fall per år medan de som kör påverkade av droger stadigt ökar varje år.

I Hässelby-Vällingby ligger samma siffra mellan 60 och 70 för rattfulla medan de som kör med droger i blodet har fördubblats sedan 2007.

I Spånga-Tensta har där­emot antalet rattfyllerister sjunkit stadigt. Men även här ökar drograttfyllan kraftigt. Enligt polisen har det delvis att göra med att de har bättre koll på drog­rattfylla nuförtiden och därför avslöjar fler.