13 kvadrat till salu för två miljoner

Jack Gustafsson är ordförande i föreningen på Rådmansgatan där den 13 kvadratmeter lilla lägenheten säljs.
Jack Gustafsson är ordförande i föreningen på Rådmansgatan där den 13 kvadratmeter lilla lägenheten säljs.
152 307 kronor. Det är Sveriges dyraste kvadratmeterpris just nu.

Miniettan ligger på Rådmansgatan i ett totalrenoverat hus.

Ingen lägenhet har sålts för det priset i

Vasastan det senaste året.

Ett specialbyggt kök, en uppfällbar säng, en fåtölj och ett litet matbord. Det är det som får plats i den 13 kvadratmeter lilla lägenheten på Rådmansgatan. Prislappen: 1 980 000 kronor.

– Anledningen till den höga prisnivån är att endast denna lägenhet i huset kan köpas av juridisk person. Det är tänkt som ett eget hotellrum för företagare, säger mäklaren Marcus Pettersson vid Vision Mäkleri.

Lägenheten har legat ute sedan i januari. Några har varit intresserade men hittills har den inte sålts.

– Vi räknar med att det tar tid, det är en smal målgrupp. Vi för diskussioner med spekulanter strax under det accepterade priset.

Kvadratmeterpriset är det överlägset dyraste i landet just nu. Säljs den för det priset blir det också den dyraste lägenheten i Vasastan det senaste året – och den näst dyraste i länet.

Det är få lägenheter i länet som har sålts för över 100 000 kronor per kvadrat det senaste året, visar siffror från Svensk mäklarstatistik. Men de blir fler och fler.

Vanligtvis är lägenheterna, liksom den på Rådmansgatan, extremt små och ligger nästan uteslutande i innerstan, enligt Per-Arne Sandegren, analysansvarig på Svensk mäklarstatistik.

– De är en entrébiljett dit. Förmodligen är köparna unga människor som väldigt gärna vill bo i innerstan, men inte har råd med större lägenheter, säger han.

Den andra kategorin lägenheter på topplistan är de exklusiva våningarna på eftertraktade adresser, inte sällan på Östermalm.

– I Vasastan finns det däremot inte många paradvåningar, utan där det i stället är de små lägenheterna som toppar.

Och det finns gott om sådana i sexplanshuset på Rådmansgatan som tidigare var ett äldreboende, men som nu har totalrenoverats till 63 lägenheter.

– Idén har varit att skapa yt-smarta hem som minimerar det egna fotavtrycket, säger Jack Gustafsson, förvaltare och ordförande i bostadsrättsföreningen.

Hittills har ungefär hälften sålts – för mellan 82 000 till 92 000 kronor per kvadrat. Det är en bra bit över snittet i Vasastan på drygt 66 000 kronor.

– Lägenheterna har varit med och bidragit till att snittet har gått upp i området, säger Marcus Pettersson som beskriver köparna som en blandad grupp med övervikt mot yngre.

Fakta

Dyraste lägenheterna i Vasastan