ANNONS

130 000 kronor behövs för resa till Auschwitz

Åttondeklassarna på Karbyskolan vill resa till Polen och Auschwitz.

Därför ska de nu samla i hop drygt 130 000 kronor till sin klassresa. Bland annat har de sålt julkort som de ritat själva.
ANNONS

– När vi har läst om andra världskriget i nian brukar eleverna varje år fråga om vi inte kan åka till Auschwitz. Då är det alltid för sent och vi har inte tid, därför har vi satt igång i god tid nu, säger Anna Edlund, SO-lärare på Karbyskolan.

Det är klass 8a och 8b på skolan som ska ge sig av till Polens mest ökända koncentrationsläger. Men först måste de 40 eleverna hjälpas åt att samla ihop drygt 130 000 kronor, som resan kommer att kosta.

– De är på god väg. Sedan har vi sökt stipendier från Lions och Rotary bland annat och ska söka fler än så. Vi letar också efter olika sponsorer, berättar Anna Edlund.

Klasserna har planerat att kliva ombord på båten till Polen i oktober, under första terminen i nian. Men ännu saknas nästan 100 000 i kassan. Projektet började med ett förslag från Anna Edlund, men har sedan växt och engagerar nu både elever och föräldrar som kommer med planer och idéer.

Eleverna har ritat julkort under bildlektionerna som de har sålt på olika julmarknader. De har bakat kakor och godis, bundit julkransar och arrangerat disco. Under tiden som är kvar ska de sälja kokosbollar och kläder – och såklart ha ett till disco.

– Det är länge sedan och i dag har många ingen relation till andra världskriget längre. Få överlevande finns kvar som kan komma och föreläsa i skolorna. Därför tycker jag att det är viktigt att eleverna får komma dit och se att det här verkligen har hänt i stället för att bara läsa om det, säger Anna Edlund.

Åttondeklassarna hoppas att de i oktober kan kliva på båten till Polen.

’’ Det är viktigt att eleverna får komma dit och se att det här verkligen har hänt i stället för att bara läsa om det.” anna edlund, lärare

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.