ANNONS

133 bilbrott har begåtts bara i år

Hammarbybon Johan Becker brukar aldrig lämna något i bilen. ”Peppar, peppar – jag har faktiskt aldrig råkat ut för något inbrott” säger han.
Hammarbybon Johan Becker brukar aldrig lämna något i bilen. ”Peppar, peppar – jag har faktiskt aldrig råkat ut för något inbrott” säger han.
Biltjuvar härjar i Hammarbyhöjden.

Stadsdelen ligger i topp vad det gäller anmälda bilbrott i länet.

– Lämna inte gps:en i bilen. Och skaffa gärna rattkrycka om du har en äldre bil, råder Lars- Göran Strid vid Södertörnspolisen.
ANNONS

Rutan har krossats och bilen länsats på värdesaker. Eller i värsta fall – bilen är spårlöst försvunnen. Biltjuvar är ett stort problem i Hammarbyhöjden.

Under förra året anmäldes 199 bilbrott i Hammarbyhöjden. En hög siffra i relation till antalet invånare och stadsdelen pekas ut som det värst drabbade området i hela länet.

Bilbrott omfattar bilstölder, bilinbrott, inbrottsförsök och skadegörelse på bil.

Vad beror det på?

– Ja, vad ska man säga? Vi har sedan generationer tillbaka många missbrukare som bor eller vistas i området. Dessutom är det många bilar parkerade på gatorna både dag- och kvällstid.

Den vanlige inbrottstjuven är enligt polisen en person med missbruksproblem som stjäl en gps och säljer den för några hundralappar. Det förekommer även ligor, men de specialiserar sig ofta på stölder av exklusiva bilar – som stadsjeepar.

Polisen har under hösten inlett en informationskampanj i Hammarbyhöjden och skickat ut lappar till fastighetsägarna med tips om hur man skyddar sin bil.

– Den bästa metoden är att ta bort det tjuvarna är intresserade av. Framför allt gps:er är stöldbegärliga, men även glasögon och till och med småmynt kan vara av intresse, säger Lars-Göran Strid.

Om man bara ska göra ett ärende och inte vill släpa med sig den bärbara datorn är det bra att gömma den i bilen.

ANNONS

– Men lägg den inte i bagageluckan precis innan du lämnar din parkerade bil. Det kan hända att fel person ser vad du gör och slår till när du gått, säger Lars-Göran Strid.

När det gäller bilstölder är nästan uteslutande bilar tillverkade före 1998 som stjäls. 1998 infördes nämligen ett EU-direktiv som krävde att alla nytillverkade bilar skulle förses med ett elektroniskt stöldskydd.

– Har man en äldre bil kan det vara en bra investering att köpa en rattkrycka, de brukar kosta en tusenlapp. I dag finns det certifierade rattkryckor som står emot det mesta.

Grannsamverkan är också en mycket effektiv metod, enligt polisen. Det är alltid bra att vara uppmärksam på okända personer som rör sig i området och ser man något misstänkt är det bättre ringa polisen en gång för mycket än för lite.

– Om man ser ett pågående inbrott ringer man larmnumret 112, säger Lars-Göran Strid.

Det krävs dock oftast att tjuven eller tjuvarna tas på bar gärning för att bilbrotten ska klaras upp. Ibland händer det att polisen hittar stöldgods som är märkt och på så sätt går att koppla till en anmälan. Och om man har tur kan tjuven ha lämnat efter sig blodspår och dna som gör det möjligt att gripa personen.

– Men oftast görs ingen teknisk undersökning av bilen. Vi har inte de resurserna med tanke på att det anmäls 29 000 fordonsbrott per år.

Hittills i år har det anmälts 133 bilbrott i Hammarbyhöjden, vilket är mindre än ifjol. Även i länet i stort sjunker antalet bilbrott.

– Det går åt rätt håll, men det är fortfarande väldigt många bilbrott, säger Lars-Göran Strid.

Fakta

Skydda din bil

Om man måste lämna bilen på en osäker plats kan man ta bort en vital del, såsom säkringen till den elektroniska bränslepumpen. Har du en äldre bil kan du ta bort tändkabeln mellan tändspolen och fördelardosan.

Töm bilen på värdesaker. Tänk på att även en tom kartong, väska eller portfölj synlig i bilen ökar risken för inbrott.

Ett billarm minskar risken för inbrott.

Källa: Samverkan mot brott