14-årig flicka försökte tysta våldtäktsoffer

Flickan våldtogs av fem pojkar under en fest i Tensta. Hon gick till polisen och pojkarna greps.

Då började trakasserierna och hoten från de jämnåriga, enligt polisen.

Nyligen kom domen mot pojkarna som deltog i gruppvåldtäkten i Tensta i mars.

Men under polisutredningen har den 15-åriga flickan fått utstå både kränkningar och uttalade hot på en chatt.

Det började efter att pojkarna hade gripits av polisen ett par dagar efter händelsen.

Flera jämnåriga skrev till flickan och anklagade henne för att ljuga och för att själv bära skulden för att killarna hade frihetsberövats, uppger polisen.

En 14-årig tjej hotade med stryk om den våldtagna flickan inte tog tillbaka sina anklagelser och såg till att killarna blev frisläppta.

När polisens utredare fick kännedom om det hämtades 14-åringen till förhör, tillsammans med sin mamma och socialtjänsten.

– Eftersom det rörde sig om övergrepp i rättsak ville vi reda ut vem som stod bakom hotet. Även om inte flickan själv var straffmyndig så kunde det vara så att äldre personer stod bakom. Vi ville också agera för att försöka få stopp på hoten och trakasserierna över sociala medier, säger Martin Marmgren på Västerortspolisen, som höll i förhöret med den 14-åriga flickan.

– Det framkom dock inget annat än att hon hade gjort det på eget bevåg, fortsätter han.

Flickan förnekade först allt, men erkände enligt polisen efter en stund att hon hotat 15-åringen. Hon var bekant med de åtalade pojkarna och lade hela skulden för gruppvåldtäkten på den 15-åriga flickan.

– Hon sa i förhöret att det inte kunde vara en våldtäkt eftersom 15-åringen frivilligt följt med till festen. Det är hemskt att ungdomar ens tänker så, och vi hade ett långt samtal om tjejers rätt till sin egen kropp, berättar Martin Marmgren.

Hotet fick aldrig någon rättsligt påföljd eftersom flickan inte var straffmyndig.

Fakta

Fem pojkar dömdes för grov våldtäkt

I mars blev en 15-årig flicka våldtagen av flera tonårspojkar under en fest i en lägenhet i Tensta.

Totalt åtta pojkar mellan 15 och 17 år greps misstänkta för våldtäkten.

Förra fredagen dömdes sex av dem mot sitt nekande. Fem dömdes för grov våldtäkt till ungdomsvård och ungdomstjänst. En dömdes för försök till grov våldtäkt.

Pojkarna som dömdes för våldtäkten medger att de haft sex med flickan, men menar att hon var med på det av egen fri vilja.

Källa: Solna tingsrätt