14-åring tvingades råna andra unga

Fem tonåringar misstänks för olaga frihetsberövade och misshandel av en 14-åring pojke. Tonåringarna ska även ha kidnappat pojken och tvingat honom att utföra flera rån i Spånga. MIsshandeln ska ha ägt rum på Askebykroken.
Fem tonåringar misstänks för olaga frihetsberövade och misshandel av en 14-åring pojke. Tonåringarna ska även ha kidnappat pojken och tvingat honom att utföra flera rån i Spånga. MIsshandeln ska ha ägt rum på Askebykroken.
En 14-årig pojke misshandlades och tvingades sedan utföra flera rån i Spånga.

Fem tonåringar från Järva är misstänkta för grov misshandel och för att ha kidnappat pojken.

På Askebykroken i Rinkeby misstänks fem pojkar mellan 15 och 17 år ha misshandlat den 14-åriga pojken.

Men det slutade inte där.

De misstänks också för att ha kidnappat pojken och tvingat honom att utföra minst tre rån under den rånvåg som skakade Spånga förra månaden. Det var den 26 mars som polisen på bara sex timmar fick in larm om sex olika rån i Spånga – i samtliga fall var gärningsmännen unga, ibland beväpnade med kniv.

Det olaga frihetsberövandet och den grova misshandeln skedde i samband med varandra, enligt Zilla Hirsch, åklagare vid Väster­orts åklagarkammare. Men på vilket sätt pojken blev kidnappad vill hon inte gå in på.

– Man blir lite rädd att det ska vara ett nytt tillvägagångssätt bland unga, att tvinga yngre att råna. Under mina tio år inom polisen har jag aldrig sett något liknande, säger Daniel Ångman, ansvarig för utredningen på Väster­ortspolisen.

Han berättar att de tidigare sett exempel på att unga hittar på skulder och tvingar varandra till mindre stölder.

– Men det här är ett ovanligt och extremt grovt brott att på detta sätt tvinga någon till att råna.

Hittills har polisen kunnat knyta 14-åringen till tre av rånen.

I de flesta fall ska minst två andra pojkar ha varit med vid rånen. Under rånen ska ytterligare några pojkar ha funnits i närheten och övervakat, enligt polisen.

Ett av rånen begicks vid 20-­tiden den 26 mars. Då rånades två flickor på 12 och 14 år, som var på väg hem. De fyra rånarna hotade flickorna och slet ifrån den ena flickan mobilen.

– Det känns hemskt och otryggt. Mina barn är rädda och vågar inte gå till sina aktiviteter själva, säger flickornas mamma, som vill vara anonym.

En kvart senare var det dags igen. I Korsningen Winquist väg och Cervins väg, blev en 16-årig flicka slagen i huvudet och rånad av en eller flera personer. Flickan fick uppsöka sjukhus för vård.

– Vi har ett bra utredningsläge och kunde snabbt nå polisiär framgång i fallet. Vi hoppas på att åtal snart kan väckas, säger Daniel Ångman.

Fem pojkar är nu misstänkta för olaga frihetsberövande och grov misshandel, två av dem är också misstänkta för anstiftan till rån.

Åtal ska väckas inom två veckor.

Mitt i har sökt pojkarnas försvarsadvokater för kommentarer.

Man blir lite rädd att det ska vara ett nytt tillvägagångssätt.Daniel Ångman, utredare på Västerortspolisen

Fakta

Brottet kan ge fängelse i tio år

Olaga frihetsberövande kan i Sverige ge fängelse i lägst ett och högst tio år.

Om brottet bedöms som ringa är straffet böter eller fängelse i högst två år.

Brottet kännetecknas av att en person berövar någon annan dennes frihet genom att till exempel föra bort eller spärra in personen.

Källa: Brå