14 års fängelse för mord på Rinkeby torg

Mordet begicks en söndagseftermiddag och fem personer skadades av rikoschetter från skottlossningen.
Mordet begicks en söndagseftermiddag och fem personer skadades av rikoschetter från skottlossningen.
I augusti förra året dödades en man på Rinkeby torg. Nu har en man i 20-årsåldern dömts för att ha huggit ihjäl honom. Han äldre bror dömdes samtidigt för att ha skjutit mannen i benen.

De två dömda männen är bröder och kände offret sedan tidigare. Det fanns en bakomliggande konflikt som delvis kan förklara brottet.

Mannen i 20-årsåldern har nu dömts av Solna tingsrätt för att ha knivhuggit mannen tolv gånger. Det här hände en söndagseftermiddag och det var fullt med folk på torget. Obduktionen visade att offret dog av knivhuggen och mannen dömdes därför till 14 års fängelse. I rätten nekade mannen till mordanklagelserna och hävdade att han inte hade för avsikt att döda.

Mannen i 30-årsåldern sköt mannen med tre skott i benen. Han dömdes till fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel och vållande till kroppsskada. Han avfyrade flera skott och rikoschetter skadade fem personer på torget. Den dömde mannen ska betala skadestånd till dessa personer på belopp upp till 41 600 kronor.

Kammaråklagaren Maria Hävermark åtalade de två männen för att gemensamt och i samförstånd ha begått mordet. Tingsrätten gjorde en annan bedömning och ansåg inte att bröderna planlagt överfallet på det sättet. Maria Hävermark tänker överklaga domen till hovrätten.

– Jag anser att tingsrättens dom är fel. Männen dömdes för sina brott separat. Jag menar att man ska se det som att de agerade tillsammans och i samförstånd, säger hon.