ANNONS

14 bränder – på en månad

"Huset var skyddat, det fanns inga färdiga beslut men planen var att restaurera huset. Men nu finns det istället bara två skorstenar kvar", säger Jan Thelenius, förvaltare på Järfälla kommun.
"Huset var skyddat, det fanns inga färdiga beslut men planen var att restaurera huset. Men nu finns det istället bara två skorstenar kvar", säger Jan Thelenius, förvaltare på Järfälla kommun.
Den faluröda rättarbostaden byggdes i slutet på 1800-talet.
Den faluröda rättarbostaden byggdes i slutet på 1800-talet.
En viktig del av Järfällas kulturarv har brunnit ner.

Den gamla rättarbostaden vid Veddestavägen är nu en sotig ruin.

Branden är långt ifrån den enda i Järfälla de senaste veckorna.
ANNONS

”Förjävligt är vad det är, bränder var och varannan dag”. ”Ständigt dessa bränder i kommunen, de kan inte bara uppkomma av sig själv eller så ofta”.

I lokala facebookgrupper upprörs många över bränderna, och upplever att problemet ökat.

Den senaste månaden har 14 bränder anmälts i kommunen. Minst 16 bilar har förstörts eller skadats. Många av bränderna tror polisen är anlagda.

Förra helgen totalförstördes den gamla rättarbostaden som tillhörde Veddesta gård. Det finns varken vittnen eller misstänkta. Enligt polisens förundersökningsledare har man inte kunnat fastställa vad som startade branden. Rubriceringen är mordbrand, men det kan ändras efter att teknikernas rapport är klar.

Rättarbostaden, som ägdes av kommunen, var den sista bevarade byggnaden som berättar om gården som tros ha varit en av Järfällas största.

– Det är jättetragiskt att den är borta. Huset var bostad till rättaren – förman för gården – och visar på den historiska delen av Veddesta. Om branden var anlagd så är det någon som medvetet bränt ner en del av vårt kulturarv, säger kommunantikvarie Ingrid Kennerstedt Bornhall.

Det faluröda huset byggdes i slutet på 1800-talet och bestod av två lägenheter. Den ena var till för bara några år sedan bebott av en kvinna som ska ha växt upp på gården. Huset var en för kommunen ovanlig byggnadstyp och gårdens historia sträcker sig så långt bak som till 500-, 600-talet.

Enligt Jan Thelenius, förvaltare på kommunen, fanns det planer på att restaurera rättarbostaden.

– Tanken var att huset skulle rustas upp och eventuellt skulle allmänheten få tillträde till det. Vi har avvaktat i väntan på att detaljplanen för Veddesta skulle bli klar. Men att huset skulle bevaras stod klart.

ANNONS

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är minst var fjärde brand anlagd, det är därmed den vanligaste brandorsaken. Men fallen är svåra att utreda.

– Det man kan göra är att kolla på övervakningen på närliggande bensinstationer eller söka vittnen på till exempel busslinjer som passerar. Men finns det inga vittnen, stöduppgifter eller någon drabbad är det jättesvårt, säger närpolischefen Jörgen Karlsson.

Han upplever inte att det varit en våg av anlagda bränder på sistone, däremot brukar antalet fall öka på lov och helger.

– Många mindre bränder kan vara ett resultat av busstreck – där man inte tänkt att det ska bli en brand. Bilbränder kan även vara försök till försäkringsbedrägeri, säger han.

Fakta

Bränder senaste månaden

30 september: Två bilar – på Görvälnsvägen och Rågången – brinner.

3 oktober: Brand i en återvinningscontainer på Kvarnplan.

7 oktober: En bil brinner i Jakobsbergs centrum.

8 oktober: Bilbrand på Tornérvägen.

11 oktober: Bilbrand på Nettovägen.

19 oktober: En väggbonad brinner på en skola i Jakobsberg. En bil brinner och tre bilar brandskadas på en parkering i Viksjö centrum.

20 oktober: Bilbrand på Järfällavägen.

22 oktober: En förrådsbarack i Riddarparken, en husvagn i Barkarbystaden och en bil på Frihetsvägen brinner.

24 oktober: Två bilar brinner utanför en verkstadsbyggnad på Veddestavägen och rättarbostaden totalförstörs.

29 oktober: En bil brinner och två brandskadas på en parkering i Viksjö centrum.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.