14 singelolyckor på bara ett halvår

Kommunens skylt vid Inverness nära Stocksundsbron räknar förbicyklande cyklister. I onsdags hade dittills 109 420 cyklister passerat skylten sedan årsskiftet.
Kommunens skylt vid Inverness nära Stocksundsbron räknar förbicyklande cyklister. I onsdags hade dittills 109 420 cyklister passerat skylten sedan årsskiftet.
Singelolyckor där bara en cyklist är inblandad har fördubblats i Danderyd.

Och det på bara ett år.

Första halvåret i år skedde 14 singelolyckor.

De senaste åren har det blivit allt populärare att cykla till eller från jobbet. Men med fler cyklister i trafiken ökar olyckorna.

Första halvåret 2012 skedde sju singelolyckor med cykel i Danderyd. Första halvåret i år var motsvarande siffra 14, enligt Transportstyrelsens informationssystem för olyckor och skadade.

Cyklister som Lokaltidningen Mitt i talade med i förra veckan hade flera synpunkter på säkerheten i Danderyd. De menade att kommunen kunde bli bättre på att ta bort gruset på cykelbanorna på våren. En annan synpunkt var att den nya rondellen på Vendevägen är alltför snålt tilltagen för cyklister.

Enligt en undersökning som Transportstyrelsen har gjort i Skpåne är 75 procent av olyckorna singelolyckor.

Den vanligaste orsaken till singelolyckan, enligt undersökningen, är trafikantens beteende, till exempel att han eller hon kört för fort. Den näst vanligaste orsaken är väglaget – till exempel dålig halkbekämpning eller grus på vägen.

Anders Persson, ortopedläkare på Danderyds sjukhus, säger att de vanligaste skadorna är på huvud eller händer.

– Men jag tycker ändå att de flesta är bra på att använda hjälm. Trenden är att man har bättre utrustning och cyklar snabbare, och då blir skadorna allvarligare.

Även Vanja Edwinson, ordförande i Cykelfrämjandet i norrort, tror att farten påverkar.

– Jag misstänker att många cykelpendlare kör för fort. Sedan kan det handla om cykelns kvalitet och vägbeläggningen. Det är mitt eget antagande, säger hon.

Första halvåret i år inträffade 17 lindriga och två svåra cykel­olyckor i Danderyd. Det är en ökning från första halvåret 2012 då det skedde 12 lindriga och en svår cykelolycka.

Första halvåret i år har två olyckor med både cyklist och fotgängare inblandade skett. Under samma tid förra året skedde ingen sådan olycka i kommunen.

Ingen gata eller väg är särskilt olycksdrabbad i kommunen.

Vad gör du för att skydda dig mot cykelolyckor?

Karolina Lagercrantz, studerande, Stocksund:

– Jag brukar undvika att cykla när det är mörkt eftersom jag inte har något lyse. Sedan brukar jag bära hjälm, men nu har den blivit snodd.
Cecilia Johansson, arkitekt Stocksund:

– Jag tar det lugnt när jag cyklar och ser upp för de galna cykelpendlarna, det vill säga de snabba cyklisterna. Ibland tycker jag de kör oklokt.
Henrik Gleissman, riskanalytiker på bank, Täby:

– Jag försöker cykla med omdöme och hellre på vägar, ­eftersom det uppstår fler farliga situationer på cykelbanor.
Gunnar Holm, ingenjör, Bromma:

– Jag använder ­huvudets insida och tänker mig för. Jag sänker till exempel farten när jag närmar mig fotgängare på trottoaren.