ANNONS

140 ungdomslägenheter i Tullinge kan börja byggas i vinter

Här är visionen för hur ungdomsbostäderna ska se ut.
Här är visionen för hur ungdomsbostäderna ska se ut.
140 nya ungdomslägenheter kan byggas i Tullinge. Om detaljplanen går i lås vill företaget Wästbygg börja bygga redan vid årsskiftet.
ANNONS

För drygt ett år sedan kunde Mitt i Botkyrka Salem berätta om de planerade ungdomsbostäderna på Solskensvägen i Tullinge. På tisdagen beslutade samhällsbyggnadsnämnden att kommunen går vidare med planerna på cirka 140 bostäder i två flerbostadshus som främst kommer att inrymma tvåor på 35 kvadratmeter, men även ettor och treor.

Det var företaget Wästbygg Projektutveckling Stockholm AB som vann markanvisningstävlingen i början av förra året med sin vision om att bygga två långsmala hus på fem våningar med de 140 ungdomsbostäderna.

Husen kommer främst att bestå av en mörk fibercementskiva med partier i ljust trä, och fasaderna och loftgångarna ska också vara i ljust trä. Loftgångarna är en sorts gångar som löper utanför själva huset och kommer att vara vända mot innergården. De blir runt två meter breda, vilket betyder att de kan möbleras.

Själva planområdet ligger i Tullingeberg och avgränsas av Solskensvägen i öster. Tullingebergsskolan ligger ungefär 300 meter bort och Tullinge gymnasium 700 meter bort. På norra och södra sidan ligger flerbostadshus och i väster ett grönområde.

Detaljplanen var ute på samråd från mitten av december förra året till den 20 januari i år. De synpunkter som inkommit har bland annat handlat om naturmiljön och planen har omarbetats och förtydligats på ett antal punkter.

I tisdags gav samhällsbyggnadsnämnden sin förvaltning i uppdrag att låta förslaget till detaljplan gå ut på granskning.

– Det känns bra att vi kan ta nästa steg för att möjliggöra för fler bostäder och uppnå vår ambition om 4 000 bostäder till 2020. Det är också extra kul att det handlar om ungdomsbostäder, säger Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Christofer Söderström, projektutvecklare på Wästbygg, beskriver ungdomsbostäderna som yteffektiva.

– Det är Stockholms bostadsförmedling som förmedlar dem till sin kö och då ska du vara högst 25 år gammal för att få bo där, säger han, och tillägger att han hoppas att detaljplanen ska vinna laga kraft under hösten.

ANNONS

– Då kan vi komma i gång och projektera bygglovet under hösten för att möjliggöra byggstart till årsskiftet.

Fakta

140 ungdomsbostäder

Planen innefattar cirka 140 bostäder i två flerbostadshus med parkering i suterrängvåning.

Det handlar främst om tvåor på 35 kvadratmeter men även ettor på 23 kvm och treor på 47 kvadratmeter.

När förslaget till detaljplan går ut på granskning har berörda möjlighet att tycka till om planerna och synpunkterna.

Källa: Botkyrka kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.