ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Bedrägeribrotten ökar i Roslagen och Danderyd enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. För ett par veckor sedan råkade Danderydsbon Rolf Nordström ut för ett fräckt trick av ficktjuvar i Täby centrums parkeringsgarage.

Någon distraherade honom genom att kasta en vätska på hans huvud, därefter kom en man fram med en servett. Strax därpå upptäckte Rolf Nordström att någon stulit hans euro, nyligen uttagna från Forex i Täby.

Nyligen greps även en stöldliga vid Mörby centrum som härjat i Roslagen sedan sommaren.

Ligan hade slagit till mot Petra Ericson, men hon skulle också se till att de greps.

Efter att Petra Ericson varit och handlat en eftermiddag i november gick hon ned till bilen i det södra garaget i Täby centrum. Hon hann lägga in väskan på det ena sätet när en annan bil körde upp vid henne och föraren vevade ned rutan för att fråga om vägen. Inte ens en minut senare körde bilen i väg efter att Petra Ericson inte kunnat hjälpa föraren. När hon satte sig i bilen såg hon att passagerardörren stod på glänt.

– Så fort jag såg att dörren var öppen tittade jag efter min väska. Den var kvar, men plånboken var borta, säger hon.

De två männen som satt i bilen hade haft en kumpan som stulit plånboken under tiden hon gav en vägbeskrivning.

– Han distraherade mig ganska bra. Han fick mig att titta på telefonen och plockade fram någon lapp som jag skulle titta på, säger Petra Ericson.

Hon ringde polisen direkt och spärrade sedan sitt kort. Men då var det för sent. Inom någon minut hade tjuvarna tömt kontot.

ANNONS

Petra Ericson hade handlat på en matbutik och förstod direkt att det måste ha varit där de såg hennes kod. Hon ringde till butiken som tittade igenom övervakningsfilmerna. De visar en man som står bakom henne i kassan och såg när hon slog in koden.

Tack vare Petra Ericsons beskrivning av bilen och övervakningsbilderna kunde polisen gripa de tre männen dagen efter i Danderyd.

– Det fanns redan ett par ärenden där de här tre männen var identifierade på bild, men man visste inte var de fanns, säger Magnus Rudberg, utredare på Roslagspolisen.

I torsdags kom domen. En 26-åring och en 28-åring dömdes till ett år och åtta månaders fängelse, bland annat för bedrägeri och grov stöld. Deras kumpan, en 24-åring, dömdes till fängelse i ett år och fyra månader. Alla dömdes även till utvisning.

Att de råkade gripas i Mörby centrum var en slump. En uppmärksam polis som sett signalementet på den efterlysta bilen såg till att den stoppades. Sammanlagt har männen fått ut drygt 150 000 kronor genom sina stölder.

ANNONS