ANNONS

15 år – och redan mattelärare

Erdenebulgan Jargalsaikhan hjälper Jasita Puechthonglang på extratimmen. Hon berättar att det var nervöst första gångerna hon skulle hjälpa skolkamraterna. ”Men vår lärare har lärt oss hur vi ska förklara”, säger hon.
Erdenebulgan Jargalsaikhan hjälper Jasita Puechthonglang på extratimmen. Hon berättar att det var nervöst första gångerna hon skulle hjälpa skolkamraterna. ”Men vår lärare har lärt oss hur vi ska förklara”, säger hon.
De har inte gått ut högstadiet men är redan lärare åt sina jämnåriga skolkamrater. Niorna Conny och Erdenebulgan kom nyligen etta och tvåa i en svensk mattetävling.

På håltimmar och fritid rycker de in och ger extra­lektioner för att höja skolkamraterna.
ANNONS

Det är torsdag eftermiddag och Fittjaskolans elever har slutat för dagen. Men i två klassrum dröjer sig några kvar för att plugga extra matte. 50-årige läraren Joel Morales från Rönninge undervisar som vanligt. Vid hans sida ställer några av skolans duktigaste matte­elever, däribland Conny Lin, 16 år, och Erdenebulgan Jargalsaikhan, 15, upp för att hjälpa skolans åttor och nior.

– När jag hjälper någon och jag sedan märker att de lär så är det en härlig känsla, säger Erdenebulgan.

Även på håltimmar hjälper hon och Conny till. Den här veckan gick de in och hjälpte till som ­extrastöd i en åttondeklass. Läraren Joel Morales är full av hyllningar.

– De ställer alltid upp, säger han.

Nyligen deltog Conny och Erdenebulgan i en riksomfattande mattetävling, tillsammans med drygt 50 andra elever från åttan och nian på Fittjaskolan.

Conny Lin hamnade på delad första plats och Erdenebulgan Jargalsaikhan på delad andra. I just nian deltog drygt 230 elever från hela Sverige.

– Jag blev chockad och lite stolt. Annars tänker jag inte så mycket på det, säger Conny Lin.

Han funderar på att läsa till kock. Men även att bli ekonom finns i tankarna.

– Matte är nog det enda jag känner mig säker på. Historia är nog svårast. Det är svårt att se sambanden, säger han.

ANNONS

Erdenebulgan kom till Sverige från Mongoliet för cirka tre år sedan. Hon vill jobba inom bank, alternativt bli läkare eller lärare i matte.

– Jag gillar matte och har alltid gjort det. Joel förklarar så att alla ska förstå, men jag har också haft hjälp av mina mongoliska lärare och pappa som är duktig, berättar hon.

Enligt skolans rektor Camilla Beijmo Samuelsson smittar de hjälpande elevernas engagemang av sig.

– De är jätteviktiga som förebilder. Elever får syn på deras lust och det är bra för dem som inte tycker matte är så roligt. Erdenebulgan som nyligen gick i en förberedelseklass är också en inspiration för nyanlända, säger hon.

Förutom extraundervisningen på torsdagarna arrangerar skolan extramatte på höstlov, sportlov, påsklov och sommarlov. Då kommer elever från gymnasiet tillbaka för att jobba med eleverna tillsammans med utbildade lärare.

För Conny och Erdenebulgan kan detta bli ett sommarjobb.

– Jag hoppas att det blir så, det vore jättekul. Men jag behöver träna mer på att förklara, så att jag till exempel använder rätt ­matematiska begrepp, säger Erdenebulgan.

Pristagarna Erdenbulgan och Conny med läraren Joel Morales vid Pangeas mattetävling.