15-årig pojke åtalas för sex med 13-åring

Flickan från Tyresö var 13 år. Pojken 15. De hade sex.

Nu har pojken åtalats, misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn.

De båda ungdomarnas sexualliv blev ett fall för polisen efter att flickans mamma polisanmält pojken. Förra måndagen valde åklagare Anita Glad att väcka åtal och nu väntar rättegång för 15-åringen, även han från Tyresö.

Fälls han, döms han förmodligen till ungdomstjänst.

Om en av parterna är under 15 år och den andre är myndig anses det inte råda något tvivel om att ett barn blivit sexuellt utnyttjat eller våldtaget.

Men om ungdomarna, som i det här fallet, är nära varandra i ålder kan domstolarna fria, särskilt om de båda har en relation, eller om den som är under 15 år inte mått dåligt efter samlaget.

Åklagare Anita Glad säger att hon ändå vill pröva hur domstolen ser på det här fallet.

Bara för ett par veckor sedan fälldes en 17-årig pojke från Värmdö i Nacka tingsrätt för att ha haft sex med en 14-årig flicka.

I det fallet hade dock flickan berättat för sin mamma att hon mått dåligt efteråt och sms-meddelanden mellan henne och pojken tydde också på det.

Enligt Anita Glad är omständigheterna i Tyresöfallet inte lika klara.

– Vi får se vad domstolen tycker, säger hon.

Den 15-årige pojkens advokat, Peter Wanhainen, anser att det är anmärkningsvärt att just det här ­fallet har blivit en sak för domstolen.

– Det har inte varit något tvång på något sätt inblandat. Det här handlar bara om två ungdomar som haft sex vid ett enstaka tillfälle. En råkar ha passerat 15-årsstrecket och en har det inte, säger han.

Åtalet har varit en chockupplevelse för 15-åringens familj, enligt Peter Wanhainen. Fälls han, kan det få konsekvenser för hans framtid. Brottet finns kvar i straffregistret i minst fem år.

– Vad händer om han till exempel söker jobb på en förskola? Jag hoppas verkligen att domstolen agerar förnuftigt och friar honom, säger Peter Wanhainen.

2011 fälldes 13 personer i Stockholms län för sexuellt utnyttjande av barn.

Fakta

Våldtäkt mot barn kräver inte hot eller våld

I Sverige kan en person som har sex med någon som är under 15 år dömas för sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt övergrepp mot barn, våldtäkt mot barn, grov våldtäkt mot barn och köp av sexuell handling av barn.

För att en person ska dömas för våldtäkt mot barn krävs inget våld eller hot.

Brottsrubriceringen sexuellt utnyttjande av barn används när brottet anses vara mindre allvarligt.

Källa: Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund