15-åring blottade sig vid sjö – frias

15-åringen kastade kalsongerna och visade könet framför två minderåriga flickor vid sjön Trekanten. Han åtalades för sexuellt ofredande – men friades av tingsrätten.

De båda flickorna, tolv och tretton år, var och badade vid sjön Trekanten. När de stod och pratade med några pojkar kom en 15-åring springande och kastade sina kalsonger mot flickorna. Han var naken och stod bara några meter ifrån dem.

Flickorna tog illa vid sig och en polisanmälan gjordes mot 15-åringen. Han åtalades senare för sexuellt ofredande.

Nu har Södertörns tingsrätt meddalat sin dom. 15-åringen friades.

Han sa under rättegången att han drog av sig kalsongerna mest för att få sina kompisar att skratta. Tingsrätten köpte den förklaringen. I domen står att blottningen inte hade sådan sexuell prägel att den kan anses straffbar.

Åklagaren Lisa Collste är missnöjd med domen och funderar på att överklaga till högre instans.

– Jag håller inte med tingsrätten. Han kastade kalsongerna i riktning mot flickorna och de såg hans könsorgan. Jag tycker också det borde påverka bedömningen att de här flickorna är så pass unga. De tyckte att det var obehagligt, säger hon.

Tingsrätten var inte enig i sin bedömning. Två av ledamöterna ville döma 15-åringen för ofredande.

Krismöte på resursskola

LILJEHOLMEN Liljanskolan tvingas lägga ner vid årsskiftet ifall beslutet om minskad ersättning kvarstår. Nu bjuder skolan in utbildningsnämnden till ett krismöte på torsdag. Syftet är att ge politikerna en insikt i verksamheten och konsekvenserna av en nedläggning. Liljanskolan har 14 elever med psykosociala svårigheter, barn som trots resurspersoner inte klarat sin skolgång i vanliga skolor. Föräldrar kallar skolan en ”räddningsplanka”. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) har hittills framhärdat att barnen ska få tillräckligt med stöd i vanliga skolor.

Jag håller inte med tingsrätten.