15-åring siktade med pistol mot klassrum

Under ett skolmöte i Högsätra såg personalen plötsligt en pojke stå utanför och rikta en pistol mot fönstret där de satt.

Det var en kolsyrepistol och pojken är nu misstänkt för vapenbrott.

I onsdags eftermiddag, runt klockan 16, satt områdeschefen för Högsätra skolområde, Åke Sköld, i ett möte på Ledviks resurs-enhet. Ledvik ligger granne med Högsätra skola, men närmare Lidingö sjukhus.

Plötsligt gick tre ungdomar förbi utanför klassrummet där personalen i mötet satt.

– När de var runt 15 meter bort vände sig en av dem om och tog några steg fram mot fönstret, lyfte upp pistolen med raka armar och siktade mot där vi satt, mot olika punkter, säger han.

Åke Sköld blev trots allt inte rädd och uppfattade inte situationen som direkt hotfull.

– Jag sa att det är någon där ute som siktar med pistol. Alla reste sig för att kolla och då gick han vidare. Jag uppfattade det som att han skojade eller provocerade och kompisarna var lugna och inte hotfulla. Men visst dök tanken upp – tänk om det är på riktigt, säger han.

Efteråt var det någon ur personalen som ringde polisen.

– Det är inte okej att leka och skoja på det sättet, att sikta mot någon med vapen, säger Åke Sköld.

Åtminstone två patruller åkte till Högsätra och polisen kunde gripa pojken, som är 15 år.

– Det handlade om en kolsyrepistol som pojken hade gått omkring och viftat med. Den är licenspliktig och han är nu anmäld för olaga vapeninnehav, säger Claes Trotzig.

Den som är under 18 år får inte använda ett luftvapen utan uppsikt av vuxen, inte ens inom privat område. Luftvapen är så kallade effektbegränsade vapen som drivs med luft, kolsyra eller fjäder. Projektilen kan vara en metall- eller plastkula, en pil eller en färgampull.

Den som har fyllt 18 år får använda dessa vapen utan licens, om de har en utgångsenergi upp till tio joule. För hel- och halvautomatiska luftvapen är gränsen tre joule.

– Vi tog vapnet i beslag, han hade fått det av sin pappa. Jag tror inte riktigt att han förstått allvaret i vad han gjort, säger Claes Trotzig.

Enligt polisen blev ingen skadad, men situationen hade kunnat bli farlig för honom själv.

– Skulle han börja vifta med pistolen mot polisen kan det bli så illa att polisen skjuter först. Man ser inte skillnad på ett sådant vapen och ett riktigt på några meters avstånd, säger han.

Fakta

Kolsyrevapen

Drivs med en behållare med koldioxid (”kolsyra”, CO2) och en ventilanordning som släpper ut en liten mängd CO2 vid varje skott.

När koldioxid, som andra gaser, blir varm ökar trycket, därför avfyras dessa vapen lättare i värme än i kyla.

Källa: wikipedia