ANNONS

15-åringar döms efter rånvåg i Spånga

Två 15-åringar åtalades för att ha rånat ungdomar i Spånga. Nu har de friats för rånen - men döms för andra brott.

Straffet blir ungdomstjänst.
ANNONS

I november och december förra året anmälde flera ungdomar att de hade rånats vid Spånga IP. Två 15-åringar greps senare, misstänkta för rånen. De åtalades under våren och har nu dömts av Solna tingsrätt.

Det första rånet inträffade enligt åtalet den första november vid Spånga idrottsplats. 15-åringarna tog en mobiltelefon och 150 kronor från en annan tonåring genom att putta honom och säga att de skulle slå honom. 15-åringarna nekade till brottet och tingsrätten ansåg inte att bevisningen mot dem räckte.

Det andra rånet inträffade enligt åtalet den 26 november. En av 15-åringarna stämde träff med en annan tonåring vid Spånga IP för att göra upp en affär. De flyttade sig sedan en bit därifrån och 15-åringen sökte då igenom den andra tonåringens fickor och ryggsäck och tog hans mobiltelefon och mobilskal. Han hotade också med att slå honom.

Enligt tingsrätten är händelsen att betrakta som grov stöld – inte rån – och 15-åringen dömdes för det brottet.

Vid en husrannsakan hittades mobiltelefonen senare hos den andra 15-åringen. Han dömdes därför för häleri.

Den tredje åtalspunkten gällde ett rån i Solhem den 29 november. De två 15-åringarna träffade två andra tonåringar under förevändning att de skulle få bli deras springpojkar- alltså hjälpa till vid kriminella handlingar. De fick, enligt åtalet, lämna ifrån sig värdesaker och 15-åringarna försvann sedan därifrån. I tingsrätten nekade de åtalade och friades på den punkten.

En av 15-åringarna åtalades också för ett rån vid Statoil i Spånga den sista november. 15-åringen stämde träff med en annan tonåring under förevändning att han hade en hoverboard till försäljning. Där tog 15-åringen den andra tonåringens klocka och slog honom i ansiktet.

För det dömdes han för misshandel och grov stöld.

Den femte åtalspunkten gällde ett rån den 1 december. Även den gången blev, enligt åklagaren, en tonåring av med värdesaker efter att 15-åringarna hotat och slagits. Tingsrätten ansåg dock att bevisningen inte räckte och friade dem på den punkten.

ANNONS

Sammantaget döms den ena 15-åringen för misshandel, stöld och grov stöld. Den andra 15-åringen döms för häleri. Straffet blev ungdomstjänst i 60, respektive 20 timmar. Den ena 15-åringen ska också betala skadestånd till den tonåring som han slagit.

Åklagare Anders Tordai har inte bestämt om han ska överklaga domen.

– Jag är inte jättenöjd med domen även om det är bra att de dömdes. Jag håller med tingsrätten om att det fanns vissa brister i bevisningen, men tycker kanske att den borde ha sett till helheten med flera brott på samma plats med liknande tillvägagångssätt, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.