15 kvadratmeter för 6 000 kronor

Irina Gudkova känner inte att hon har plats att bjuda hem vänner till sin andrahandsbostad på 15 kvadratmeter.
Irina Gudkova känner inte att hon har plats att bjuda hem vänner till sin andrahandsbostad på 15 kvadratmeter.
Det är sju års väntetid på ett förstahandskontrakt i Husby. Därför tvingas Irina Gudkova hyra en etta på 15 kvadrat för 6 000 i månaden. Som kvinna känner hon sig ­dessutom extra utsatt.

– Jag får erbjudanden från män om att dela en etta.

Irina Gudkova flyttade till Kista från Ryssland för ett år sedan för att jobba som mjukvaruingenjör på ett IT-företag i Kista Science ­Tower. Sedan dess har hon levt i ett flyttkaos och känner sig hänvisad till andrahandsmarkna- den.

– Jag annonserade på Blocket och fick bland annat svar från en man som ringde och frågade om han fick köpa mina underkläder och strumpor. Då bestämde jag mig för att ta bort mitt telefonnummer från annonsen.

Just nu hyr Irina Gudkova en etta på ungefär 15 kvadratmeter i and­ra hand i Husby.

– Jag kan aldrig bjuda hem folk, och vänner från Ryssland som kommer för att hälsa på får ta in på hotell, säger hon.

För sin trånga lägenhet betalar hon 6 000 kronor. Irina Gudkova har bland annat letat efter en annan lägenhet på Blocket, men hittills har sökandet varit fruktlöst.

– Jag har fått en del erbjudanden om att hyra rum, men jag är över 30 vill ha ett eget boende nu.

Eftersom Irina Gudkova inte talar svenska har hon inte hittat Stockholms stads bostadskö och har därför inte anmält sig dit. Det finns en möjlighet att genskjuta bostadskön genom så kallade korttidskontrakt, men för de flesta är det åratal av väntan som gäller för ett förstahandskontrakt.

Maria Nordlöf, pressansvarig på Stockholms stads bostadsförmedling menar att kön växer eftersom antalet invånare i regionen ökar väldigt kraftigt. Det innebär att fler anmäler sig till bostadskön.

– Den stadsdel där vi förmedlat en större mängd vanliga hyresrätter till bostadskön är Husby. I Akalla har vi även förmedlat bland annat korttidskontrakt.

I Kista har knappt några lägenheter förmedlats överhuvudtaget, med undantag för 2011, då Stockholmsbostäder förmedlade Familjebostäders nybyggda projekt Kista gård. För de bostäderna var den genomsnittliga kötiden 3,5 år.

– Förklaringen till att kötiden i Kista är kortare är att det är nyproduktion, vilket alltid har kortare kötider, på grund av högre hyror, säger Maria Nordlöf.

En man frågade om han fick köpa mina underkläder. Irina Gudkova

Fakta

Nya regler för andrahandsuthyrare Sju års kötid

Från och med den 1 februari gäller nya regler för den som vill hyra ut sina bostadsrätt, ägar­lägenhet eller villa på andrahandsmarknaden.

Den som hyr ut ska kunna ta ut fyra procent av bostadens marknadsvärde per år, utöver avgiften och eventuella kostnader för slitage.

Hyresgäster som anser att hyran är för hög ska även fortsättningsvis kunna få sin sak prövad i Hyresnämnden. Däremot ska det inte längre gå att få tillbaka en del av hyran i efterhand.

Genomsnittlig kötid för en hyresrätt i Akalla och Husby:

Källa: bostadsförmedlingen