ANNONS

15 tonåringar fast i satsning mot knark

Polisen rapporterade förra helgen 15 personer mellan 13 och 17 år för narkotikabruk, efter en insats i Vendelsö.

– Det var främst cannabis vi hittade, men allmänt sett hittar vi allt mer kokain, adhd-medicin, amfetamin och svampar, säger Ove Brolund vid polisen.
ANNONS

Polisen gjorde även en avstickare i Brandbergen och Handen, men fokus var Vendelsö.

– Resultatet bekräftade det vi misstänkte. Vi stöter på allt fler unga, denna gång var den yngsta 13 år. De unga blir allt fler och allt mer avancerade i narkotikabruket, säger Ove Brolund.

Vendelsö har på senare tid lyfts upp som ett riskområde i Haninge.

– Men problemen finns i hela Haninge, och det blir allt mer öppet. Det händer i dag att unga tar droger i närheten av centrumanläggningar, även om det fortfarande är vanligare vid dagis, skolor och fritidsgårdar eller undangömda platser.

Just förra helgen var det nästan bara cannabis som hittades, men det fanns även fall med narkotikaklassad medicin.

– Vi upptäcker allt fler ungdomar som tar kokain och adhd-medicin, som ritalin. Adhd-medicinen överlåts av ungdomar som har medicinen utskriven. Det kan vara amfetaminbaserat och ge uppiggande effekt på unga som inte har diagnosen. Vi hittar även amfetamin och narkotikaklassade svampar, säger Ove Bro-lund.

Insatsen var en av de sista som Haningepolisens riktade grupp gjorde innan den splittras den 26 oktober, då gruppens kompetens ska spridas ut i nya grupper.

Ove Brolund har jobbat mot narkotika i södra länet i 20 år, och är bekymrad över tendenserna.

– Narkotikabruket går längre ner i åldrarna och problemen bara ökar. Det finns en allt mer liberal syn på droger bland ungdomar i Haninge, säger han.

ANNONS

Petri Salonen (C), socialnämndens ordförande, kommenterar polisens uppfattning såhär:

– Att narkotikaproblemen växer får stå för polisen, de ser ju vad som händer. Men ser vi att försäljning pågår ute så agerar vi tillsammans. Detta är ett samhällsproblem vi måste jobba aktivt med, och vi pratar med polisen om vad de ser.

Fakta

Här finns hjälp för unga och föräldrar

På Hanna-mottagningen i Handen finns en öppenvårdsmottagning. Där kan unga, och/eller föräldrar få hjälp vid problem med alkohol eller droger.

Kostnadsfria föräldraträffar, ”Älskade förbannade tonåring”, finns för alla Haningeföräldrar med barn i åldrarna 13–17 år, i Eskilskyrkan i Handen. De pågår i oktober och november med fokus på grupptryck bland unga och hur föräldrar kan göra om de är oroliga.

Källa: Haninge kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.