ANNONS

150 barn nekas förstavalet av förskoleklass

Var sjätte familj fick beskedet att deras 6-åring inte får börja på skolan de helst önskat i höst, när antagningarna till förskoleklasserna i Botkyrka landade i brevlådan.
ANNONS

Året barnen fyller 6 år är det dags att söka till förskoleklass, och det är en viktig fråga för många föräldrar och barn. Kommer barnen att få gå med sina vänner, hur är kvaliteten på skolan och hur nära hemmet blir det?

När föräldrarna till Botkyrkas 6-åringar fått välja skola inför hösten när kommunens förskoleklasser startar har de fått ange ett första, ett andra och ett tredje alternativ. Statistik från kommunen visar nu att 924 barn och föräldrar fick sitt förstahandsval tillgodosett, medan 150-160 barn placerats i en annan skola än den familjen helst velat ha.

84 barn har kommit in på sitt andrahandsval och 42 sitt tredjehands. Kommunen vet inte säkert hur många som inte fick något av sina val, men uppskattar siffran till runt 30 barn. De har blivit placerade på en skola i närheten där det finns lediga platser.

Birgitta Odén som är systemutvecklare på kommunen berättar att överklaganden redan inkommit till kommunen. De klagande beräknas få svar om ungefär tre månader.

Det finns regler som styr antagningen till de kommunala skolorna. I första hand tas hänsyn till syskonförturen. Det betyder att de sökande som har ett syskon i den skola som vårdnadshavaren väljer får förtur, men bara om syskonet går i klass 1-5 vid skolstarten.

I andra hand tillämpas principen om relativ närhet, den kan vara lite knepig att förstå men innebär att barnen inte nödvändigtvis får en plats i den skola som ligger närmast hemmet. Om två elever har sökt till samma skola så har den elev som har längst till nästa närmaste skola förtur, även om den har längre till den önskade skolan. Här mäter kommunen den faktiska gång- och cykelvägen, alltså inte fågelvägen.

De elever som börjar i förskoleklass gör inget nytt val till årskurs ett utan fortsätter i samma skola.

Friskolorna har egna antagningar.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.