ANNONS

150 personer kan ha drabbats av stallstölderna

Hästkliniken kan tvingas neka svårt sjuka hästar vård.
Utrustning inom ridsport är ofta dyrbar - och stöldbegärlig.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har under hösten skrivit om de många stölderna från ridklubbar och stall i Haninge och på andra håll i södra länet.

Stöldvågen var som kraftigast under september och oktober. De senaste två veckorna tycks den ha mattats av, och inga nya polisanmälningar har gjorts.

Stall och ridklubbar i framför allt Haninge, Nynäshamn, Södertälje, Botkyrka och Norrtälje har drabbats. Polisen tror att det totala stöldvärdet uppgår till över en miljon kronor.

Så många som 150 personer kan ha drabbats av den tunga stöldvågen, bedömer polisinspektör Ylva Thomasson, som utsetts till polisens kontaktperson för drabbat hästfolk på Södertörn.

Sadlar, träns, täcken, stövlar, hjälmar och stigbyglar finns bland det som stulits.

– Jag har i dag hittat 16 målsägare, genom 16 polisanmälningar. Men i en och samma anmälan kan det finnas åtta, nio målsägare, säger hon.

Värst drabbat är Haninge och Nynäshamn. Merparten av godset tros ha stulits för att transporteras vidare ut ur landet via Nynäshamns hamn.

– Länsväg 225 (mellan Södertälje och Nynäshamn) har varit en central väg i stölderna. Tungelsta ridskola ligger ju bland annat i närheten. Vi har också flera fall efter riksväg 73, säger Ylva Thomasson.

Den 7 oktober grep polisen en man som var på väg till färjeläget i Nynäshamn med stulet ridgods i bilen. Polisen misstänker att bytet skulle till Baltikum, och mannen har nu åtalats för stöld och häleri.

ANNONS

Stölderna har dock fortsatt även efter att mannen suttit frihetsberövad. Cirka två veckor senare hittade polisen en tjuvgömma med runt 15 sadlar i Sorundatrakten.

Mannen som greps 7 oktober är den enda polisen hittills kunnat frihetsberöva i fallen, vad Ylva Thomasson vet.

– Vissa fordon har varit mer intressanta, som vi uppmärksammat nära brottsplatserna. Men vi har inga belägg för att säga att ett nätverk ligger bakom. Det är jättesvårt att säga hur många som kan vara inblandade, säger hon.

Hon medger att polisen är orolig för en ny stöldvåg nästa år.

– Man kan inte låsa till stallmiljöerna på samma sätt som verkstadsutrymmen, därför är det svårt att skydda sig. Och i flera fall bor ingen vid stallet.

Ylva Thomasson och polisen uppmanar nu hästfolk att komma till Haninge kommunhus måndagen den 30 november, för att tillsammans försöka förhindra fler stöldvågor.

– Vi bjuder in våra samarbetspartners inom stallskydd och försäkringar, så de finns på plats för stallägare och hästägare. Minst lika viktigt är att stallägare får chansen att nätverka och utbyta information kring stölderna. Vi hade en raid mot ridklubbar även förra hösten, och vi är oroliga att det sker igen nästa höst. Precis som med båtstölder och båtmotorer så slår gärningsmän till igen när folk skaffat nytt efter första stölden. En bättre begagnad sadel är lätt värd över 10 000 kronor, säger Ylva Thomasson.

Det finns dock en del saker hästägare och ridklubbar kan göra för att freda sig, menar hon.

– Ha bra belysning, och kameraövervakning i den mån lagen tillåter. Använd märkning på sadlarna. Smart-dna är ett sätt som jag hoppas allt fler använder sig av.

Ylva Thomasson uppmanar också folk med tipsa att höra av sig till polisen.

– Sedan ser vi att det finns mycket uppgifter på Facebook om märkliga bilar eller bilar som uppfattats som konstiga vid speciella tidpunkter på dygnet. Men detta är tyvärr information vi på polisen inte nås av på en gång. Vi är också intresserade av att få denna information direkt.

Fotnot: Vill du gå på mötet den 30 november ska du föranmäla sig genom att mejla till ylva.thomasson@polisen.se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.