Polisen: Islamfientligt torgmöte i Rålis gick lugnt till

Under lördagen pågick ett islamkritisk torgmöte på Amfiteatern i Rålambshovsparken.

Arrangörerna hade fått tillstånd att låta 150 personer få komma, en parklek var avstängd på grund av mötet och polisen var på plats med flera patruller.

– Det har gått lugnt till. Mellan cirka 80 till 120 personer var på plats, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen.

Staden hade alltså stängt av en intilliggande parklek på grund av mötet.

Talare var bland annat Ingrid Carlqvist, chefredaktör för islamfientliga tidningen Dispatch international, och kommunpolitikern Bertil Malmberg (SD) från Trosa, som ofta föreläst internt inom SD om islam. Båda personerna har varit öppna, högljudda kritiker mot islam som religion de senaste åren.

Mötet hade diskuterats intensivt på antimuslimska sajter och sociala medier.

– Det kommer vara polisiär närvaro i dag, men uppgifter om hur många vi kommer vara lämnar vi därhän. Det finns vissa element, som inte ska känna till vissa saker, sade Norrmalmspolisens stationsbefäl Lars Lundberg inför mötet till Mitt i.

Men det blev lugnt på platsen, enligt polisen.

– Det har varit helt lugnt, säger Sven-Erik Olsson.

Arrangör var Jan Sjunnesson och Fri folkbilning. Jan Sjunnesson var tidigare chefredaktör för SD:s egen nyhetssajt Samtiden. Fri folkbilning blev tidigare i år avbokade av fastighetsägare och offentlig förvaltning i staden, och därför hölls mötet nu utomhus i parken.