150 vill nattvandra efter rånvåg

Ett av rånen skedde i Åkermyntan.
Ett av rånen skedde i Åkermyntan.
I måndags och i går, tisdag, blev flera pojkar knivrånade i Åkermyntan och Hässelby villastad.

Sedan dess har över 150 föräldrar engagerat sig för att trygghetsvandra i området.

Lokaltidningen Mitt i Västerort har tidigare i veckan rapporterat om de senaste dygnens rån. I måndags kväll knivrånades en pojke i Blackeberg av tre okända gärningsmän och vid midnatt rånades två pojkar i Åkermyntan på ett liknande sätt.

I går kväll, tisdag, var det dags igen. Då knivrånades en 18-åring och hans kompis på Sandviksvägen i Hässelby villastad.

Rånen har väckt reaktioner från föräldrar och andra villastadsbor på Facebook. Efter händelserna har över 150 personer anmälts sig till gruppen ”Nattvandrare Hässelby villastad”, en grupp som samarbetar med fältassistenterna och som har varit relativt passiv de senaste åren.

Stefan Nerlich är en av de som värvat föräldrar till gruppen.

– Jag började nattvandra i samband med kravallerna i Husby, det var då det satte igång eftersom man tänkte att det skulle komma hit också, säger han.

Gruppen hade endast 19 medlemmar förra veckan – intresset har varit lågt den senaste tiden. Men nu har gruppen över 170 medlemmar.

– Responsen har varit över förväntan. Det behövs kanske att det händer något, nu vill ju alla ställa upp, säger Stefan Nerlich.

Många av de som har gått med är engagerade i Hässelby SK.

– Jag är själv engagerad i fotbollen och har varit en av de drivande i det här också, så det kan ju bero på det. Men de som har ett engagemang inom fotbollen har ofta också ett socialt engagemang i övrigt, säger Stefan Nerlich.

Han tycker att även staden ska ta sitt ansvar och ordna bra fritidsgårdar och andra aktiviteter.

– Ungdomarna måste ha något att göra, säger Stefan Nerlich.