16-årig rånare slog till mot spelbutik

En 16-årig pojke ­rånade i måndags en spelbutik i Sollentuna och flydde på en vespa.

Nu vill polisen tacka de många vittnena. Tack vare dem kunde pojken gripas.

I måndags gick en 16-årig pojke in i en spelbutik i Sollentuna och tvingade till sig pengar från personalen.

– Han hotade personalen med ett föremål som liknade ett automatgevär, säger Mona Johansson, presstalesperson vid Norrortspolisen.

Rånaren sprang sedan ut ur butiken och hoppade upp på en vespa. Men han slog till vid en tidpunkt då många rörde sig utomhus och var på väg hem från jobbet, strax efter klockan 17.

Av den anledningen såg fler än ett 20-tal vittnen vilken flyktväg pojken valde. Polisen har nu dem att tacka för att pojken sitter häktad.

– Vi vill tacka alla personer som gav oss vittnesuppgifter på brottsplatsen och även längs flyktvägen. Det gjorde att vi kunde ta upp jakten snabbt och till sist gripa gärningsmannen. Utan deras hjälp hade vi inte gripit honom så pass fort, säger Mona Johansson.

16-åringen greps inte långt från spelbutiken. ­Polisen hade då visats till rätt plats av vittnena och hittade en moped som de följde efter.

Jakten slutade med att 16-åringen körde på en ­civilpolisbil innan han kunde gripas. Ingen kom till skada vid krocken.

I torsdags hade pojken släppts fri, men han var fortfarande misstänkt.

– Det är åklagarens beslut, så jag kan bara spekulera i varför. Men han är ju bara 16 år. Nu är socialtjänsten inblandad och det kommer att bli åtal längre fram, säger Mona Johansson.

Hur stor summa gärningsmannen kom över vet Mona Johansson inte, och huruvida det automatgevärsliknande föremålet var ett riktigt vapen eller inte vill Norrortspolisen inte kommentera.

– Det kan vi inte uttala oss om, säger Mona Johansson.

Varför inte?

– Det vet jag inte, men vi har valt att inte kommentera det till några medier, säger Mona Johansson.

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med spelbutiken, men de vill inte uttala sig om händelsen.