ANNONS

16-åring använde barnen i sina hot

En 16-årig pojke har dömts för att vid 14 tillfällen ha ringt och hotat en Nackafamilj.
En 16-årig pojke har dömts för att vid 14 tillfällen ha ringt och hotat en Nackafamilj.
I drygt en månad levde Nackafamiljen med telefonterror.

En för familjen okänd person hade av en slump valt ut dem som offer.

Familjen tvingades ändra sitt liv.

Nu har en 16-årig pojke dömts.
ANNONS

Lördagen den 24 augusti förra året, klockan 22.22, ringde telefonen hemma hos Nackafamiljen. Hustrun befann sig ensam hemma och höll på att lägga barnen.

Den som ringde, en okänd man, beordrade kvinnan att gå till köksfönstret och titta ut, annars hotade han att sparka in ytterdörren. Kvinnan ifrågasatte det men gjorde som mannen bad.

Mannen frågade sedan hur långt kvinnan befann sig från sina barn. Personen ringde från ett skyddat nummer och var enligt kvinnan lugn, kall och myndighetsmässig i sin röst. Rösten hårdnade efterhand.

Personen kändes som en psykopat, säger kvinnan i polisförhör. Kvinnan säger att hon var fruktansvärt rädd, hon visste inte om mannen befann sig utanför huset. Mannen ringde ytterligare tre gånger den här kvällen men hustrun svarade inte utan ringde polisen, maken och grannarna.

Dagen efter ringde mannen igen. Han sa att han skulle göra det han ville med familjen, att det var barnen han ville åt och att han hade en uppdragsgivare som betalade honom 250 000 kronor.

Mellan 24 augusti och 4 oktober 2013 fick Nackafamiljen ta emot sammanlagt 14 terrorsamtal från den okände. Familjen bytte lås på ytterdörren, satte in larm och satte upp lampor i trädgården. De tog bort personuppgifter på nätet och maken fick trygghetslarm på jobbet.

Till slut kunde polisens tekniker spåra terrorsamtalen till en 16-årig pojke i Enköping. När polisen gjorde husrannsakan i villan där 16-åringen bor i med sin familj satt pojken framför datorn på sitt rum, inloggad på det Skypekonto polisen spårat terrorsamtalen till.

I polisförhör sa pojken att han pratat med Nackafamiljen via en röstförvrängare, att han valt ut familjens telefonnummer på måfå på en söksajt på nätet och att han ville skrämmas.

16-åringen har nu dömts till 50 timmars ungdomstjänst för olaga hot. Tillsammans med sina föräldrar ska han betala 5 000 kronor i skadestånd till mannen och kvinnan, plus 39 109 kronor som Nackafamiljen haft i kostnader.

ANNONS

Åklagaren Silvia Ingolfsdottir uppger att fallet är ”väldigt ovanligt” och att 16-åringens agerat onormalt.

– Det är ett beteende långt över gränsen, säger hon.

Nackafamiljen har avböjt att uttala sig. Lokaltidningen Mitt i har förgäves sökt 16-åringens advokat.

Det är ett beteende långt över gränsen.Åklagaren Silvia Ingolfsdottir

Fakta

Skype skyldigt att hjälpa polisen

Skype-samtal är krypterade och går inte avlyssna. Skype kan stänga ett abonnemang om det missbrukas.

Begår någon en brottslig handling har Skype inget ansvar men är skyldigt att hjälpa polisen spåra kontoinnehavaren.

Skype har inte hört talas om ett liknande fall, uppger Daniel Akenine, säkerhetschef vid ­Microsoft som äger Skype.

Källa: Microsoft

ANNONS