Min lokala hjälte

16-åring bakom ratten vid vårdslös bilkörning

Trots att polisen gjorde stopptecken stannade inte den unge föraren.
Trots att polisen gjorde stopptecken stannade inte den unge föraren.
Den berusade 16-åringen satte sig bakom ratten och påbörjade en vårdslös färd genom Hägersten.

Han struntade i polisens stoppsignal, körde upp på trottoarer och gångvägar och vara nära att krocka med mötande fordon.

Nu har Södertörns tingsrätt dömt honom till ungdomsvård.

Den 16-årige ynglingen, som nu hunnit fylla 17 år, hade varit på fest i Aspudden när han satte sig i bilen i december ifjol.

Trots att han hade druckit alkohol och trots att han inte hade körkortsåldern inne gasade han i väg tillsammans med några kompisar. Färden gick bland annat på Stjernströms väg, Hägerstensvägen, Örnsbergsvägen och Vinterviksvägen.

Tonårsföraren hann vara uppe på trottoaren, körde stundtals i motsatt körfält och passerade en korsning utan att se sig för.

När en polisbil dök stannade han inte för stoppsignalen, utan försökte undkomma genom att köra på gångvägar, och nedför en slänt med punkterat däck.

Färden avbröts genom att polisen prejade bilen. 17-åringen har medgett att han kört vårdslöst, men menar att det var polisens prejningsförsök som gjorde honom panikslagen. Det tror dock inte tingsrätten på. 17-åringen har nu dömts till ungdomsvård för grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, olovligt brukande av den aktuella bilen, olovlig körning och en rad andra brott.