16-åring dömd för överfall i t-banan

16-åringen försökte våldta kvinnor i tunnel­banan. Nu har han dömts till ett halvt års ungdomsvård.

I ett år letade polisen efter en ung man som försökte våldta kvinnor i Stockholms tunnelbana. Det sista våldtäktsförsöket gjordes vid Kungsträdgården strax före jul – och i mars kunde en 16-årig pojke gripas. Detta efter att bilder från överfallen visats i tv-programmet Efterlyst.

Pojken dömdes i förra veckan i Stockholms tingsrätt till sex månaders sluten ungdomsvård. Han dömdes för tre våldtäktsförsök och ett fall av sexuellt ofredande.

Två av överfallen skedde enligt domen i Hägersten och Hjulsta, och två skedde i innerstan.

I ett tåg vid T-centralen satt en ung kvinna ensam i en vagn en tidig morgon före jul. Kvinnan var på väg till jobbet, när 16-åringen kom in i vagnen.

Pojken stirrade först på henne, och när hon tittade upp stod mannen bredvid med blottat kön. Därefter försökte han tvinga henne till oralsex, enligt domen. Men hon sparkade honom i magen och lyckades fly ut på Kungsträdgårdens perrong.

En annan kvinna överfölls utanför Fridhemsplans tunnel­bana efter att ha försökt fly från 16-åringen som hade suttit i samma tunnelbanevagn sedan T-centralen.

Förutom sex månaders sluten vård ska pojken också betala totalt 103 000 kronor till kvinnorna.

Hans förvarsadvokat vill inte kommentera domen.

Stockholm Sedan ett halvår kan du få dina idéer förverkligade genom stadens projekt ”idéburen stadsförbättring”. Projektet går ut på att hitta platser i stadsmiljön som inte används och göra något av dem, till exempel stadsodlingar eller loppisar. 15 miljoner kronor har avsatts för projektet.

Men inte ett enda projekt har genomförts ännu och staden jagar nu bra idéer från medborgarna. Har du en idé? Kontakta då stadens växel.

Han dömdes för tre våldtäktsförsök och ett fall av sexuellt ofredande.

Du kan få pengar till att göra stan bättre