16 däck och fälgar stulna på en helg

När en anställd kom ut på parkeringen hittade han firmabilen stående på brödkorgar. Hjulen, med ett nyvärde på 10 000 kronor, var stulna. ­Förra helgen inkom fyra polisanmälningar om stölder av däck och fälgar.
När en anställd kom ut på parkeringen hittade han firmabilen stående på brödkorgar. Hjulen, med ett nyvärde på 10 000 kronor, var stulna. ­Förra helgen inkom fyra polisanmälningar om stölder av däck och fälgar.
Fyra bilägare fick en chock när de skulle sätta sig i sina bilar förra veckan. Hjulen hade ersatts med plastlådor och betongklossar.

Det är bara några av alla däckstölder den senaste tiden.

– Man blir bestört. Jag har aldrig ens tänkt tanken att någon ska komma och skruva av däcken från en bil som inte ens är ny, säger bilägaren Börje Larsson.

När en av hans anställda, som bor på Råbystigen i Bro, kom ut till parkeringen förra söndagen hade firmabilen under natten blivit av med alla fyra hjul och balanserade i stället på 16 brödkorgar i plast.

Tjuven hade höjt upp bilen på plastlådorna och sedan obehindrat skruvat av alla hjul.

Björn Svensson vid närpolisen berättar att tjuvarna ofta är skickliga och snabba.

– De pallar upp bilen på något i lagom höjd och sedan skruvar de helt enkelt av dem. Det kan väl ta en fem sex minuter om de är flinka.

Inom loppet av en vecka anmäldes ytterligare fyra stölder av hjul och fälgar på olika platser i kommunen. Tre andra bilägare hittade sina bilar utan däck, eller med något saknat hjul. Dessutom stals fyra vinterdäck ur en personbil på ett företagsområde i Kungsängen.

– Det är ingen som åker runt och gör det här för eget bruk, det kan vara något organiserat, säger Björn Svensson.

Under de senaste två åren har stölderna av fälgar och hjul ökat med närmare 20 procent i Stockholms län. Runt den 1 december och 1 april, vid däckbytesdagarna, ökar antalet anmälningar.

Topparna i statistiken syns även i Upplands-Bro. Sedan den första oktober har det kommit in minst 13 anmälningar om stulna däck och fälgar, alltså totalt runt 50 hjul.

– Det är någon som bygger på sig ett lager däck och sedan säljs de vidare, säger Björn Svensson.

Han uppmanar nu bilägare att ­hålla ögonen öppna och skydda sig.

– Kan man ha bilen där det är väl belyst och inte så insynsskyddat hjälper det mycket. Det effektivaste är låsbultar som du behöver en speciell adapter till fälgkorset för att kunna skruva loss.

Börje Larsson följer nu polisens förslag och har införskaffat ett nytt larm. Han berättar att han precis hade satt på vinterdäcken på firmabilen när de försvann.

– Det kostar arbetstimmar och pengar att skaffa nya däck, även om man har en försäkring. De pengarna hade man kunnat ha ­roligare för, speciellt nu till jul.

Fakta

Några av stölderna i kommunen den senaste tiden

1112 december: Bergvägen i Kungsängen. Tjuvarnas domkraft går av, men de lyckas få med sig ett däck.

69 december: En bil parkerad på Energivägen i Brunna blir uppallad och av med alla däck.

78 december: Fyra vinterdäck på fälg stjäls från en bil på Råbystigen i Bro.

78 december: Fyra hjul stjäls från en bil på Fasanstigen i Bro. Bilen ställs på 16 plastlådor.

7 december: Fyra däck på fälg stjäls ur en bil på Energivägen.

2526 november: En bil parkerad på Tallrisvägen i Kungsängen ställs på klossar och hjulen stjäls.

1516 november: Fyra däck på fälg stjäls ur ett garage på Mandelblomsstigen i Bro.