ANNONS

16 miljoner i avgångsvederlag

Avgångsvederlag och fallskärmar till tidigare anställda på kommunen kostar skattebetalarna flera miljoner kronor. Det visar Mitt i Huddinges granskning.
ANNONS

Mitt i Huddinge har granskat hur mycket kommunen har betalat ut i avgångsvederlag eller fallskärmar mellan 1 januari 2014 och 20 oktober i år. Sammanlagt 16 98 16 82 kronor har betalat ut under perioden.

– Ser man till kostnaden 16 miljoner kan man ställa det i relation till att kommunens lönekostnader för samma period ligger på nästan fyra miljarder. Så 16 miljoner är 4-5 promille av lönekostnaderna, säger Henric Magnusson, personaldirektör vid kommunen.

En tidigare granskning av kommunens avgångsvederlag visade att kommunen betalade ut drygt 30 miljoner för perioden 2010-2013. Då var Huddinge den Södertörnskommun som betalat i särklass mest i avgångsvederlag eller fallskärmar till tidigare anställda.

– Skattemedel ska användas på bästa sätt och överenskommelser används som sista utväg. Men i en organisation med 6 000 medarbetare kan det ibland för verksamhetens skull vara bättre att gå skilda vägar, säger Henric Magnusson.

Den största gruppen som fått ta del av avgångsvederlag i kommunen är tidigare anställda lärare och omsorgspersonal.

– Utbildningssektorn utgör generellt sett 60 procent av kommuners anställda. Jag skulle säga att det är därför den gruppen är större. Men jag vill tillägga att vi har väldigt många duktiga medarbetare i kommunen samtidigt som vi ställer höga krav på att leva upp till anställningskraven, säger Henric Magnusson.

Anledningar till att en överenskommelse sker mellan kommunen och en anställd kan vara misskötsel eller att förtroende skadats.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.