ANNONS

Här ska flyktingarna tas emot

Snart byggs en ny mottagningscentral på Centralen.

– Nu under vintern ska ingen behöva stå i partytält i kylan utanför centralen. Och så kan centralen bli till för de resande igen, säger Olle Johnselius på Stockholms stad.
ANNONS

Det är ett fortsatt hårt tryck med många flyktingar som kommer till Stockholm med tåg, främst från södra Sverige. Stockholm stad har därför beslutat att bygga en ny mottagningsplats för flyktingarna på Centralen. Det ska bli en plats dit flyktingarna kan gå för att träffa myndigheter, få kontakt med stadens representanter eller få en varm tröja eller macka av en frivilligorganisation.

Den nya mottagningscentralen kommer att byggas på Klarabergsviadukten, vid Centralens norra gavel, där det i dag finns parkeringsplatser. Den kommer att bestå av ett 30-tal så kallade moduler, som man kan se till exempel på byggarbetsplatser.

Modulerna kommer att sättas samman och byggas i två våningar, vilket kommer ge en yta på ungefär 700 kvadratmeter.

– Det är inget boende för flyktingarna, och det finns inga sovplatser, utan det ska fungera som en första plats dit flyktingarna kommer efter att de gått av tågen, säger Olle Johnselius, chef på Stockholms stads ledningskontor.

– Nu under vintern ska ingen behöva stå i partytält i kylan utanför centralen. Det är därför dessa moduler byggs. Och så kan centralen bli till för de resande igen.

Stockholms stad hoppas att modulerna kommer att sättas upp inom två till tre veckor. Kostnaden för den nya mottagningscentralen är oklar, men tros inte bli jättestor eftersom modulerna inte kommer att köpas in nya, utan ska lånas eller hyras från trafikkontorets entreprenörer.

Hur många flyktingar som kommer att besöka den nya mottagningscentralen vet ingen. Det beror på flyktingströmmarna.

– Det varierar från dag till dag. I gruppen barn och ungdomar kommer mellan 20 till 100 till centralen under ett dygn, säger Olle Johnselius.

På mottagningscentralen delas flyktingarna sedan in i olika grupper. Asylsökande vuxna är Migrationsverkets ansvar, barn och ungdomar är kommunens ansvar och för de flyktingar som ännu inte vet om de vill söka asyl i Sverige finns frivilligorganisationerna tillgängliga.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.