Vallentuna och polisområdet Södra Roslagen betraktas som trygga områden.

– Men de är ju inte på något sätt skyddade, säger förundersökningsledare Bosse Pan, som vet flera fall där ungdomar från såväl Vallentuna som resten av området varit inblandade i förberedelse till mord, försök till mord och grova vapenbrott.

Om man av det kan dra slutsatsen att de kriminella gängen har rotat sig här är svårare att säga.

– Jag skulle säga att Vallentuna generellt är väldigt lugnt, säger kommunpolis Fredrik Pettersson. Vi har inga etablerade gäng hos oss. Från mitt perspektiv skulle jag säga att det här var en blixt från klar himmel.

"Vi fixar allt"

16-åringen var okänd av både polis och socialtjänst när han i slutet av maj fick frågan i en chatt om han ville ”japp för pengar”, alltså skjuta/mörda. Vad han svarade framgår inte.

"Skulle inte skicka på dig nått där du ska torska"

”du kommer ha en hundra gubbe med dig sen vi kommer prata lur hela rushen”

"Bror vi fixar allt"

"Jag kommer vara med dig (…) hela vägen"

Oerfaren skytt

Vallentunabon fick en mobiltelefon med den krypterade appen Signal, förseddes med en skarpladdad pistol och det skickades instruktioner om hur mordet skulle gå till.

Två veckor senare, dagen innan mordet skulle utföras, frågar en av anstiftarna om 16-åringen har pistolen och om han skjutit förut. Han tillägger att det är lätt att missa och att pojken därför bör avlossa skottet på nära håll. Anstiftaren skriver att "Jag kommer planera detta jätte fint med dig".

Men något gick inte som det skulle. 16-åringen åkte till en adress i Jordbro, där porten var uppställd. Han väntade på offret i en timme och gick sedan därifrån när ingen dök upp.

Vände tillbaka

När han upptäckte att han glömt sin väska i porten vände han tillbaka, men när han försöker komma in väckte det misstankar. Polisen grep honom kort senare och Vallentunabon sattes i häkte där han var kvar fram till rättegången.

16-åringen erkänner att han haft pistolen och använt narkotika men nekar till mordförsök. Han hävdade under rättegången att uppdragsgivarna hotat att döda honom och hans familj om han inte gjorde som de sa. Han säger sig inte minnas vad som sagts i chattarna eftersom han rökte mycket hasch under perioden. Men Södertörns tingsrätt tror inte att han hotats utan åtagit sig uppdraget frivilligt.

Sluten ungdomsvård

Han döms på grund av sin låga ålder till ett års sluten ungdomsvård för försök till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Om han vore myndig hade straffet blivit sex års fängelse.

16-åringens advokat Isak Åberg har ingen kommentar till domen.

Mitt i Vallentuna har utan framgång sökt kammaråklagare Anna Lipinska.