17 500 kronor i hyra för femrummare i radhus

Trycket är stort på de nya hyresradhusen på Kransbindarvägen. Men smakar det så kostar det.

Kallhyran för en femma väntas landa på drygt 17 500 kronor i månaden.

Inom kort startar uthyrningsprocessen för de 20 hyresradhusen på Kransbindarvägen i Midsommarkransen.

Men redan under sommaren har det ringt i telefonerna hos Familjebostäder, som för första gången bygger radhus.

– Det har varit en hel del som hört av sig till oss och velat anmäla intresse. Vi har ju ingen egen kö utan har hänvisat dem till bostadsförmedlingen som sköter förmedlingen av radhusen, säger Thomas Bergström, marknadskommunikatör vid Familjebostäder.

Radhusen byggs i två lägenhetsstorlekar. Fyrarummarna blir 111 kvadratmeter och femmorna mäter 122 kvadratmeter. För en nybyggd radhuslägenhet i populär närförort ligger hyran i den högre skalan. En fyra väntas kosta 16 191 kronor i månaden och en femma 17 524 kronor. Och då ingår inte värmekostnaden.

– Hyrorna är preliminära eftersom förhandling med Hyresgästföreningen pågår, betonar Thomas Bergström.

Att stadsradhus är populära visade även rusningen efter de 18 bostadsrättsradhus som Besqab bygger på samma gata. Lokaltidningen Mitt i berättade förra hösten hur folk började köa i solstolar två dagar innan säljstart. Detta trots att prislappen för bostadsrätterna varierade på mellan 4,5 miljoner och upp till närmare sex miljoner kronor.

– Många av oss som köar bor redan i området och trivs. Det är ont om fyror här, förklarade en av de köande spekulanterna i höstas.

Men alla är inte nöjda med bygget av de totalt 38 radhusen. Grannar har klagat på att naturområdet försvinner, beslutsfattarna har däremot menat att platsen lämpar sig väl för bebyggelse.

Skönhetsrådet har också uttryckt kritik mot husens gestaltning och anser att viktiga detaljer ”snålats” bort under processens gång.

Radhusen beräknas vara inflyttningsklara under vårvintern. I projektet ingår även en förskola.