Nu har juryn utsett årets unga berättare

I juryn för textpriset ingår Björn Linnell, Rouzbeh Djalaie, Lena Andersson, Meron Mangasha, Emily Fahlén och Tal Lewinsky.
I juryn för textpriset ingår Björn Linnell, Rouzbeh Djalaie, Lena Andersson, Meron Mangasha, Emily Fahlén och Tal Lewinsky.
Många av bidragen som skickats in till Tensta konsthalls textpris präglas av upplevelser av krig, rasism och flyktingströmmar. Årets vinnare blev 17-åriga Mona Monasar från Tensta.

För tredje året i rad anordnade Tensta konsthall en texttävling som riktar sig till personer mellan 15 och 25 år i Stockholms förorter. I år skickades det in ungefär 100 bidrag vilket var nytt rekord.

Konsthallen välkomnar alla slags bidrag och uppmuntra unga personer att uttrycka sig. Formen kan exempelvis vara en novell, dikt, raptext eller dagboksanteckningar. I juryn ingår bland andra författaren Lena Andersson, poeten Meron Mangasha och journalisten Rouzbeh Djalaie från Sveriges Radio.

Årets förstapristagare är 17-åriga Mona Monasar från Tensta vars bidrag blandar poesi och prosa.

”Med sin behärskning av både poesi och prosa lyckas Mona Monasar att anpassa formen, stilen och tonen efter ämne och ärende. Vilket uttryck hon än väljer är det rytmen och den exakta iakttagelsen, utan överflödiga ord, som driver berättelsen och inbjuder läsaren att se världen med nya ögon”, är juryns motivering.

På andra plats kom Evin Cherif från Sigtuna och tredje pris gick till Niosha Sham från Västerhaninge. Gemensamt för många av årets deltagare är att de tar upp ämnen som krig, flykt, sociala orättvisor och upplevelser av rasism.

– Det är en tendens som vi ser. Det är ganska tunga ämnen som dominerar texterna, säger jurymedlemmen Emily Fahlén från Tensta konsthall.