17-åring fick gräva sin egen grav i skogen

20-åriga män från Flemingsberg tog ut en 17-åring i skogen och hotade att döda honom.

Anledningen: Han hade talat med polisen.

Hoten och våldet började redan i höstas. Tre män tejpade ihop 17-åringens händer, fötter och mun och tvingade ner honom i en baklucka på en bil. Därefter blev han misshandlad.

Anledningen var att de ville att han skulle stjäla och betala pengar till männen – något han vägrade.

– Det är lite så det funkar här – de äldre styr de yngre som blir tvingade att begå brott och tjänster. Vägrar de blir de misshandlade ­eller bötfällda, säger Johnny Hanberg vid polisens rån­grupp i Flemingsberg.

Gängen finns i Flemingsberg och Vårby gård, menar han. Och mentaliteten som råder är ”Golar du har du inga polare”.

– Det är mycket hot och våld som figurerar för att de unga ska göra som de blir tillsagda, säger Johnny Hanberg.

Att 17-åringen valde att anmäla händelserna till polisen är därför ovanligt, menar Johnny Hanberg. Och det fick följder: Under tiden som rättegång pågick mot männen som misshandlat 17-åringen sökte andra 20-åringar upp honom.

De tvingade in 17-åringen i en bil, körde ut honom i skogen där han fick gräva en grav. Under pistolhot fick han lägga sig i graven och hotades till livet om han inte tog tillbaka polisanmälningarna.

– Men han vågade anmäla, något som sker alltför sällan i de här kretsarna. Han såg ingen utväg, säger Johnny Hanberg.

Tre av männen som tog med 17-åringen ut i skogen är åtalade och domen mot dessa förväntas falla om några dagar. Själv har 17-åringen skyddat boende.

– Han är rädd och kan inte vara med sin familj. Hela familjen har fått betala ett högt pris för det här, de vågar inte röra sig i Flemingsberg nu.

Åklagaren Jonas Lövström, hoppas på fängelsestraff för de tre åtalade.

– Jag menar att det inte är annat än fängelsestraff som gäller för den här typen av gärning. Det är ett allvarligt brott så det är flera års fängelse som det är frågan om, säger Jonas Lövström.

Fakta

Flera fall av våld vid hot

Polisen i Södertörn känner till att folk blivit skenavrättade i skogen.

I Botkyrka har det skett en del hot där män blivit skjutna i benen. En man åtalades i mars för att ha tagit ut en man i skogen och där skjutit honom med två skott i benet.

I förra veckan blev en man i Solna kidnappad och körd ut i skogen. Där blev han misshandlad med ett basebollträ.