17-åring slogs ner – för att hon bar slöja

En 17-årig flicka misshandlades på en gångväg i Huddinge centrum. För att hon bar slöja.

Enligt polisen ökar hatbrotten just nu.

– De är fler när det är valår, säger Daniel Godman, chef för polisens hatbrottsgrupp i city.

Flickan hade träffat en kompis på McDonalds i Huddinge centrum. De promenerade en bit tillsammans innan de skiljdes åt den där onsdagen för två veckor sedan. Klockan var strax före tio på kvällen när hon gick hemåt via en gångväg vid Sjödalsparken. Då dök en man upp bakifrån och tog tag i hennes armar.

– Först tänkte jag att det var en kompis som ville skoja. Men när jag vände mig om slog han mig i ansiktet, berättar hon.

Hon föll, mannen satte sig ovanpå henne och fortsatte att slå.

– Jag kunde inte skrika, jag försökte bara skydda mitt ansikte med händerna. Han skrek: ”Din jävla muslim, ni har förstört vårt land.” Sedan försvann han plötsligt.

17-åringen kräktes efter misshandeln, sedan åkte hon till sjukhus med ambulans. Röntgen visade att inget var brutet, men hon hade rivmärken på armarna och blåmärken i ansiktet.

– Jag är inte muslim, jag hade sjal den kvällen för att det var kallt. Men oavsett – våldet, rasismen, det får inte fortsätta så här. Hur kan man göra någon illa på grund av en persons bakgrund?

Hon polisanmälde händelsen. Daniel Godman, chef för hatbrottsgruppen vid polisen i city, menar att hatbrotten ofta handlar om att personer attackeras på grund av sin etniska bakgrund.

– Cirka 75 procent har rasistiska motiv. Men det finns ett stort mörkertal, särskilt när det gäller kränkningsutsatta minoriteter. Vi kontaktar alla som anmäler och försöker få en bra dialog.

Det vanligaste är verbala angrepp. Cirka tio procent av anmälningarna handlar om fysiska angrepp, menar Daniel Godman.

Han har noterat att hatbrotten ökar, framför allt de som har främlingsfientliga tendenser.

– Det blåser högerextrema vindar över Sverige. Samtidigt går vi mot valtider och vid varje val blir de högerextrema tendenserna tydligare – de vill påverka politiken. Men i år är det många fler hatbrott än tidigare valår.

Till Huddingeflickan har polisen sagt att chansen är liten att gärningsmannen grips.

– För mig är det inte viktigt att få tag på honom, mer att det satsas på tryggheten i samhället. Vi måste få bort rasisterna från våra gator så att det här inte händer igen, säger hon.

Fakta

Över 5 500 hatbrott år 2012

År 2012 anmäldes 5 518 hatbrott enligt Brottsförebyggande rådet. Siffran för 2013 kommer i augusti.

Medborgarrättsbyrån, som ger stöd åt utsatta muslimer, menar att mörkertalet är väldigt stort. En stor andel personer utsätts för kränkningar, våld och ofredanden. Enligt organisationen är kvinnor som bär sjal mer utsatta än andra.

Källa: BRÅ, Medborgarrättsbyrån